Jedním z nejmocnějších ptáků na naší planetě je jihoamerická harpyje. Je to vrcholový predátor a lze jej nalézt v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky. Pokud jde o nosnost tohoto ptáka, bylo zaznamenáno, že může zvednout až osmnáct kilogramů! Samice tohoto druhu jsou větší a silnější a někdy se dokážou ještě více zvednout. Proč potřebují tolik vychovávat, spr.оposaďte se. No, kvůli jejich menu. Často se živí savci, kteří jsou větší než oni, jako jsou lenoši nebo dokonce opice. Síla ptáků pochází hlavně z jejich ostrých drápů, které jsou velikostí podobné lidským prstům. Tyto drápy jsou dobré nejen pro přenášení nákladů, ale také pomáhají ptákům drtit předměty, jako jsou kosti jejich kořisti.

Neméně silné jsou sovy a výr velký je jedním z nejodolnějších ptáků na světě. Hlavním stanovištěm tohoto druhu je Severní a Jižní Amerika. Pokud jde o potravní preference, výr velký lze často nalézt na lovu malých savců, jako jsou králíci a různé hlodavce. V průměru dospělý samec tohoto druhu váží až dva a půl kilogramu. Ale dokáže zvednout čtyřnásobek své tělesné hmotnosti! Může za to obrovské rozpětí křídel – asi jeden a půl metru – a ostré drápy, jejichž délka dosahuje osmi centimetrů. Největším druhem sokola na Zemi je gyrfalcon. Hmotnost takového ptáka je asi tisíc tři sta gramů, ale může zvednout více než dva kilogramy. Je to jako snažit se létat a nést pandu! Rozpětí křídel gyrfalcona je asi dva metry a délka jeho drápů ostrých jako břitva může dosáhnout osmi centimetrů. Není žádným překvapením, že gyrfalcon je jedním z nejobávanějších predátorů v arktické oblasti. Živí se především ptáky: koroptvemi, husami, bažanty a dokonce i dalšími sokoly.

Orel bělohlavý je státním znakem Spojených států, takže lze s jistotou předpokládat, že jde o silného a nezávislého ptáka. Orel bělohlavý může vážit od tří do šesti kilogramů. Je také poměrně vysoký – od sedmdesáti do sta centimetrů. Nejtěžší váha, kterou takový pták dokázal unést, je sedm kilogramů! Zajímavé je, že potrava orla se skládá hlavně z ryb. Díky rozpětí křídel, které se pohybuje od sto osmdesáti do dvou set třiceti centimetrů, nese velkou váhu. Za kořistí se navíc potápí rychlostí až sto šedesát kilometrů za hodinu.

ČTĚTE VÍCE
Je možné nechat bazalku na zimu?

Jedním z největších dravců v Severní a Jižní Americe je garnát rudoocasý.ыh. Váží přibližně tisíc šest set gramů s rozpětím křídel sto třicet centimetrů a jeho silné drápy mohou dosahovat délky osmi centimetrů. Stejně jako gyrfalconi mají tito mocní ptáci téměř dvojnásobek své hmotnosti. Loví hlavně veverky a králíky, ale nemají odpor k pojídání malých ptáků, stejně jako ryb a plazů. Zlatou medaili ve vzpírání na naší planetě si nevysloužil pták, ale hmyz – čmelák. Čmeláci jsou schopni zvednout až osmdesát procent své tělesné hmotnosti, když jsou ve vzduchu. To by bylo hodně, i kdyby se jen plazili!

Jsou nejen silní, ale i chytří. Aby obletěli mnoho květin a sbírali pyl, používají složité výpočty, které mohou být obtížné i pro počítač. Faktem je, že tento úžasný hmyz bere v úvahu všechny prvky a parametry, aby získal velmi přesné výsledky. Čmeláci se dívají na vzdálenost, kterou musí urazit, odhadují, kolik energie jim zbývá, a využívají směr větru ke zvýšení rychlosti. Mohou také zkontrolovat, které květiny obsahují nejkvalitnější pyl, než vyrazí. Pokud vás to nepřekvapuje, vězte, že se nezastavují ani kvůli měření, ale provádějí je během letu!

Pokud jde o schopnost létat, komáři nejsou o nic méně působiví. Ne proto, že by zvedali závaží, i když s tím jsou také úplně v pohodě: břicho komára vydrží váhu třikrát větší, než je jeho vlastní! Ale je to jejich jedinečný letový styl, který je dělá výjimečnými – a je těžké se je naučit! Pro začátek tráví hodně času ve vzduchu. Právě zde nacházejí partnery, loví a dokonce kladou vajíčka. Protože studovat let tak malého hmyzu je obtížné, dlouho jsme si mysleli, že komáři létají málo. Za dva tisíce sedmnáct ale skupina výzkumníků konečně přišla na to, jak se komáři drží ve vzduchu. Pro experiment vědci použili osm kamer, z nichž každá snímala deset tisíc snímků za sekundu.

Včely nebo mouchy například chytají vítr pod svá velká křídla a používají ho ke zvýšení rychlosti. Naproti tomu komáři vykonávají kombinaci pohybů: mají krátká křídla, která využívají ve spojení s rotačním pohybem. Tento jedinečný letový vzor jim umožňuje vytvářet vzduchové kapsy, které je ženou vpřed a udržují je nad vodou. Zkuste si představit, že za jízdy vystrčíte ruku z okénka auta. Pokaždé, když změníte úhel paže, ucítíte, jak se zvedá. A to vše díky malé vzduchové kapse, která se nachází ve vaší dlani. Právě to komáři dělají a umožňuje jim to pohyb libovolným směrem s dostatečným zrychlením. Zjistili jsme tedy, že všechny druhy létajících tvorů na naší planetě jsou schopny unést velkou váhu. Ale je možné, aby vás hromada hmyzu zvedla? Odpověď je trochu komplikovaná, ale podívejme se na data.

ČTĚTE VÍCE
Dá se zelený salát zmrazit?

Průměrná moucha domácí unese asi deset miligramů, což je deset miliontin kilogramu. To je padesát procent její vlastní tělesné hmotnosti. Zkuste unést pětadvacet kilogramů a zároveň létat! Pokud vydělíte padesát kilogramů tím, kolik unese jedna moucha domácí, odpověď se zdá jednoduchá: bude potřeba pět milionů much, aby vás zvedly do vzduchu! Počkejte chvíli: to, že jsme zjistili, kolik much budeme potřebovat, neznamená, že jsme skončili. Představte si, jak dlouho by trvalo shromáždit pět milionů tohoto hmyzu. Pak je tu další naléhavý problém: plocha povrchu. Aby každý z těchto hmyzu zvedl danou váhu, musí se vás dotknout. Průměrná plocha povrchu těla dospělého je asi jeden bod šest metrů čtverečních. Každá moucha domácí potřebuje k odchytu přibližně jeden bod šest centimetrů čtverečních plochy povrchu. Ušetřím vás matematiky a řeknu vám, že v danou chvíli na vás může sedět jen třicet devět tisíc šest set osmdesát much.

Co když nasadíte nějaké mouchy na ostatní? To nebude fungovat, protože někteří z nich nebudou moci používat svá křídla. Můžete zvážit nalepení každé mušky na silnou nit, která se k vám následně připevní. K tomu budete potřebovat materiál, který je velmi pevný, ale dostatečně tenký, aby byl připevněn k mušce. Motýli nejsou tak silní jako čmeláci, ale také si zaslouží mеsto na čestné listině. Samozřejmě nezvedají a nenosí věci. Potřebují sílu, aby se vyhnuli predátorům a létali. A co je nejdůležitější, musí být dostatečně silné, aby se vynořily z kukly a následně se správně vyvinuly.

Jakmile se kokon otevře, musí najít cestu ven. Většina z nich se musí převrátit, aby se dostali do nejlepší pozice. Pak se potřebují vymanit ze své ulity. A to vše během pár minut, někdy i vteřin. Můry vypadají křehce a jemně. Nenesou ani náklady, ale některé studie ukázaly, že v případě potřeby dokážou svého reprodukčního partnera odnést pryč z nebezpečí. To je od nich nejen velmi pěkné, ale také to ukazuje, že můry dokážou za letu nést vlastní váhu. Vzdálenost, kterou takto urazí, je však velmi krátká, protože rychle ztrácejí energii.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho chrpy kvetou?

Zajímalo by mě, který pták je nejsilnější? Možná pštros? Ale nelétá. Který pták dokáže zvednout maximální zátěž do vzduchu? Na internetu ji proto nazývají nejsilnější harpyí. Je spolehlivě známo, že největším zvířetem zabitým a odneseným ptákem byla 7kg vřešťanka, kterou zabila harpyje (Harpia harpyja) v národním parku Manu (Peru) v roce 1990. Harpyje je považována za nejmocnější dravý pták, ačkoli jeho hmotnost je pouze 9 kg.

Staří Řekové nazývali okřídlené dcery Typhona střežící vchod do Tartaru harpyjemi. Strašné a krásné zároveň, ukradli dušičky malých dětí, náhle se snesly dovnitř a zmizely beze stopy jako vítr. Slovo „harpyje“ má řecké kořeny. Pochází ze slovesa „harpazein“, což znamená „unést“.

Není náhodou, že jmenovkou těchto divokých napůl žen, napůl ptáků se stala jihoamerická harpyje.

Nyní budeme hovořit o moderní, jihoamerické harpyji.

Harpyje jihoamerická (lat. Harpia harpyja) je velký dravec z čeledi jestřábovitých. Jediný druh svého druhu.

Proč ten důraz na Jižní Ameriku? Protože jsou i jiné harpyje. Harpyje Guiana, Harpyje z Nové Guineje, Harpyje požírající opice nebo Harpyje Filipínská. Budou projednány samostatně.

Kromě ptáků se zde vyskytuje i motýl, pod mnoha jmény – harpyje, nebo vidlochvost tečkovaný, nebo vidlochvost velký, nebo bourec harpyjový. Nenechte se zmást! Ptáci a motýli.

Neblaze proslulá jihoamerická harpyje, obrovský predátor z jestřábí rodiny.

Indiáni věřili, že jedna rána jejím zobákem dokáže rozdrtit lebku dospělého člověka a ona sama byla neustále podrážděná a agresivní.

Přesto se považovalo za velkou čest ji zkrotit a její peří bylo nesmírně cennou ozdobou. Indián, který harpyji zabil, se s ní vydal do všech okolních chatrčí a v každé z nich dostal odměnu.

Tyto doby jsou dávno pryč, ale počet jihoamerických harpyjí neustále klesá. V řadě zemí je tento orel lesní chráněn, navíc je zařazen do

Mezinárodní červená kniha. A přesto jsou tropické pralesy Střední a Jižní Ameriky, které si harpyje vybrala pro chov a lov, bohužel nadále aktivně káceny. Což vede ke zmizení mnoha druhů zvířat a ptáků.

Populace těchto velkých jihoamerických orlů je necelých 50 000 (odhad z roku 2008) a neustále klesá. Hlavním důvodem je ničení lesů v hnízdištích harpyjí a také zvláštnosti reprodukce: pár obvykle vychovává pouze jedno mládě každé 2-3 roky.

ČTĚTE VÍCE
Která země by neměla zabíjet krávy?

Jihoamerická harpyje je velmi silná. Délka jeho těla je od 90 do 110 cm a rozpětí křídel je asi dva metry. Samice jsou navíc téměř dvakrát větší než samci: váží více než devět kilogramů, zatímco hmotnost samců obvykle nepřesahuje 4,8 kg.

Na světle šedé hlavě je černý, dolů zahnutý zobák a dvě velké tmavé oči. Když je harpyje vzrušená, zvedá široká tmavá pírka na hlavě téměř svisle nahoru, takže vypadají jako malé rohy nebo uši.

Předpokládá se, že to dává jejímu sluchu další ostrost.

Hřbet jihoamerické harpyje je natřený tmavě šedou barvou, břicho je bílé, křídla a ocas mají černobílé pruhy a na krku je černý límec.

Extrémně velké a silné tlapy mají vynikající zbraně: každý prst končí dlouhým a ostrým deseticentimetrovým černým drápem. S těmito tlapami je pták schopen zvednout slušnou váhu – na přání může odtáhnout malého psa nebo dokonce mladého srnce.

Jihoamerické harpyje se živí hlavně opicemi a lenochody, přičemž svou potravu pravidelně ředí vačicemi, nosály a ary.

Navíc jsou to jediní predátoři, kteří se dokážou vyrovnat se stromovými dikobrazy.

Na lov vylétají ve dne, kořist raději hledají sami. Žijí však v párech a zůstávají si věrní po mnoho let.

Široké hnízdo z tlustých větví, listí a mechu je postaveno ve výšce padesáti metrů a používáno několik let. Samice zde snáší jednou za dva roky jediné nažloutlé vejce. Inkubační doba trvá asi 56 dní. Mládě je velmi dlouho závislé na rodičích, kteří ho statečně chrání.

Jsou schopni napadnout i neopatrného člověka, který se zatoulá do chráněné oblasti. Samozřejmě, že nepropíchnou lebku svým krátkým zobákem, ale budou schopni způsobit vážné rány. Jeden mladý muž potřeboval 8 stehů na hlavě a krku poté, co byl napaden harpyjemi.

V deseti měsících věku jihoamerické mládě harpyje létá celkem dobře, ale nadále se zdržuje poblíž hnízda, kde ho krmí rodiče. Zajímavé je, že bez újmy na zdraví vydrží zhruba dva týdny půst.

Pohlavní dospělost u harpyjí nastává v 5-6 letech.

Vědecká klasifikace:
Doména: Eukaryotes
Království: Zvířata
Subkingdom: Eumetazoi
Žádná hodnost: Oboustranně symetrická
Žádná hodnost: Deuterostomes
Typ: Chord
Podtyp: obratlovci
Infratyp: Gastrostomy
Nadtřída: Čtyřnožky
Třída: Ptáci
Podtřída: Nové patra
Řád: Accipitridae
Rodina: Hawk
Podčeleď: Harpyidae
Rod: Harpyje (Harpia Vieillot, 1816)
Druh: Harpyje jihoamerická
Mezinárodní vědecký název: Harpia harpyja Linnaeus, 1758

ČTĚTE VÍCE
Jaký je správný název pro angrešt nebo angrešt?