Husa bílá je nejpočetnějším druhem hus. Ptáci patří do čeledi kachen a patří do řádu Anseriformes. Někdy se bílá husa nazývá zasněžená nebo severní, a to není náhoda: v létě a na jaře žijí tito ptáci na severních územích Ruska, Kanady, Grónska a často je lze vidět i na pobřeží Arktidy. Během teplého období na těchto územích se ptáci cítí bezpečně a nacházejí spoustu potravy pro sebe a své potomky. Dlouhé sezení na sněhu a mrazu však nemají v plánu, a tak s blížícím se podzimem spěchají Bílé husy, aby odjely tam, kde je tepleji. K zimování preferují opuštěná území zemí jako jsou USA, Japonsko a jižní část Kanady. Někdy jsou tito stěhovaví ptáci zaznamenáni i jižněji, například v Mexiku.

Popis vzhledu divokých bílých hus

Dospělí jedinci divokých hus jsou středně velcí ptáci, váží asi 2–4 kg, 50–70 cm dlouzí.S tak skromnými rozměry musí ptáci stále dlouhé lety, takže jejich křídla jsou dlouhá, silná, dobře vyvinutá. Dospělý jedinec má rozpětí křídel asi 150 cm.

Mláďata hus bílých jsou šedohnědá. Postupně po 4 svlecích se toto opeření změní na sněhově bílé. Tmavé zůstávají pouze špičky peří na křídlech. Často můžete najít jedince s rezavým odstínem. Tato barva se získává v důsledku dlouhodobého pobytu v přírodních nádržích, kde se na peří ukládají minerální soli ve vodě. Zobák je červený s kontrastními zuby a černým pruhem. Na jeho základně, na hlavě, je tmavá skvrna. Tlapky mají stejný masitý odstín jako zobák.

Ve volné přírodě existují 2 subpopulace těchto ptáků, které se od sebe liší především velikostí. Takže existují:

  1. Malé bílé husy. Středně velcí ptáci se dvěma typy barev: bílá a modrá. Ty druhé jsou považovány za vzácné a samozřejmě se nechlubí modrým peřím, ale jednoduše se tak nazývají kvůli přetečení, pokud se na ptáky podíváte za slunečného dne.
  2. Velké bílé husy. Mohou vážit až 5 kg. Barva odpovídá druhu, v této subpopulaci není žádný „modrý“ morf.

Život

Husy žijí v koloniích. Ve skupinách může být od několika desítek jedinců až po několik tisíc. Ptáci jsou považováni za vynikající běžce a velmi dobře létají. Na vodě se také výborně drží, dokážou rychle plavat, vzdalují se případnému pronásledování. Mezitím se husy potápějí zdaleka ne tak hluboko jako stejné kachny a bez vzduchu se pod vodou dlouho neobejdou.

ČTĚTE VÍCE
Kdy byste měli sbírat cherry rajčata?

Reprodukce

Ptáci létají na hnízdiště v hejnech, ale přímo na souši se rozpadají do párů. Věří se, že bílé husy jsou věrné jako labutě. Po vytvoření spojení pokračuje po celý život ptáků. Mimochodem, tito ptáci žijí i ve volné přírodě, kde mají mnoho nepřátel mezi dravými ptáky a zvířaty, a to poměrně dlouhou dobu – 20 let. Žádný jiný druh hus se nemůže pochlubit takovou délkou života.

Puberta u ptáků nastává poměrně pozdě ve srovnání s domestikovanými plnokrevnými ptáky – ve třetím roce života. Během této doby mají husy čas 4krát vyměnit opeření.

Hnízdní období u hus začíná příchodem říje, tzn. jakmile roztaje sníh a roztaje led. Pokud je počasí nepříznivé, ptáci mohou čekat na vhodné podmínky. Bylo vidět, že páry bojují o možnost postavit si hnízdo na ploše bez sněhu a ne všichni jedinci našli místo. Bylo také zjištěno, že během nezvykle chladného jara a léta se počet vajec ve snůšce snižuje. Někteří ptáci se nemusí rozmnožovat vůbec.

Záleží na počasí, zda se bílé husy rozmnoží.

Místa, kde hnízdí bílé husy, se hemží malými predátory a velkými racky. Zvířata a ptáci neustále hledají hnízda a často je ničí. Aby husy uchránily své zdivo před takovým pleněním, snaží se, aby jejich hnízda byla co nejvíce z dálky neviditelná. K tomu je místo pečlivě vybráno a často je ideální možností malá prohlubeň v zemi, mezi mechy a suchou vegetací. Ptáci si také často vybírají oblasti, kde žijí sovy sněžné. Pod ochranou okřídlených predátorů mohou husy bezpečně vylíhnout vejce a poté vychovávat potomky.

Husa snáší 3 až 5 krémově zbarvených vajec. Jakmile snese první vejce, začne samice inkubovat snůšku. Husa neopustí hnízdo celých 26-28 dní. Oba rodiče se však nezatěžují přehnanou starostí o své potomky a v případě nebezpečí, kdy se například člověk přiblíží k hnízdu, se ptáčci nehrnou chránit vajíčka, ale jednoduše se vzdálí od zdiva a čekat na vývoj událostí. Ptáci přitom ani nedávají najevo poplach a nesnaží se nepřítele odnést z hnízda pomocí všemožných triků. Pokud jsou všechna vejce zničena predátory, pak se pár nesnaží vytvořit novou snůšku. Znovu se rozmnoží až příští jaro-léto.

ČTĚTE VÍCE
Je možné postavit Monstera na okno?

Pokud byl inkubační proces úspěšný, líhnou se zcela samostatná hnědošedá mláďata. Od prvních dnů mohou následovat své rodiče, klovat potravu, podle instinktu a příkladu husy, plavat v rybníku nebo řece. Po 50-60 dnech mohou mláďata již samostatně provádět malé lety a trénovat svá křídla a připravovat se na dlouhou cestu. Dospělí se v tomto období stávají zvláště zranitelní, protože. téměř ztrácejí schopnost létat kvůli línání.

Co jedí bílé husy

Strava hus sněžných neobsahuje prakticky žádnou potravu živočišného původu. Pouze občas se ptákům podaří ulovit malé obyvatele sladkých vod a moří, jako jsou:

  • ryby;
  • organismy bezobratlých;
  • korýši.

Husy v zásadě jedí rostliny: baví je jíst bobule brusinky, klovat semena, listy a kořeny. Při nedostatku šťavnatějšího porostu nepohrdnou lišejníky a mechy. Během období tahu si ptáci nenechají ujít příležitost pást se na polích, kde se pěstují kulturní rostliny. Dychtivě jedí pšenici, žito, rýži, ječmen. Je jasné, že velké hejno ptáků dokáže rychle vyklovat značnou část úrody, takže husy jsou často hlídány, aby alespoň pár zastřelily, a zbytek vyplašil z obdělávaných ploch.

Donedávna byly husy bílé řazeny mezi ohrožené druhy a byly chráněny zákonem. Důvodem prudkého poklesu populace bylo orání půdy, lov ptactva a sběr vajec. Po přijatých opatřeních se počet ptáků zotavil a nyní jsou bílé husy považovány za nejpočetnější z jejich rodiny.

bílá husa
Tedy hyperboreus
Řád Anseriformes – Anseriformes
Čeleď Anatidae

POSTAVENÍ. Vzácné druhy (III. kategorie)

Habitat
Vzácný, úzce rozšířený druh.
Délka křídla 365-455 mm. zóna tundry.

Šíření. V Rusku se na ostrově dochovala pouze jedna velká kolonie bílých hus. Wrangel, v horním toku řeky. Tundra. Hnízdiště se nachází v chráněné oblasti tundry o rozloze cca 26 km20. Oddělená netrvalá sídla hus (30 – 1 hnízd) se objevují i ​​v dalších částech ostrova v okolí hnízd sov sněžných (2, 1). V poválečných letech bylo na ostrově výjimečně zaznamenáno hnízdění husy bílé u nás (kromě Wrangelova ostrova). Ayon, na mysu Billings, na dolním toku řek Chukochya a Indigirka, v oblasti Kolyuchinskaya Bay (3, 6 – XNUMX).
Podle dostupných informací až do počátku devatenáctého století. Druh hnízdil hromadně v pobřežních tundrách severovýchodní Asie na západ k ústí řeky. Yana a možná dále (1, 5, 6). Zhruba od poloviny devatenáctého století. jeho dosah se začal zmenšovat (5). V letech 1830 až 1849 byly bílé husy nalezeny mezi Yanou a Indigirkou, ale zdržovaly se hlavně v tundře Alazeya. V roce 1856 odešli i sem. Hnízdiště zmizela i z delty Indigirky, kde téměř do konce 1. stol. tento druh byl předmětem rybolovu (5, 6, XNUMX). V současnosti husa bílá na pevnině zřejmě nehnízdí.
Mimo Rusko se husa sněžná vyskytuje v arktické oblasti Severní Ameriky od mysu Barrow na Aljašce po západní pobřeží Hudsonova zálivu a na ostrovech kanadského arktického souostroví (1, 6, 7).
Během jarní migrace jsou bílé husy běžné na severním pobřeží poloostrova Čukotka, zejména v oblasti Kolyuchinskaya Bay a Cape Shelagsky (1, 4). Na podzim s Fr. Husy Wrangel létají na jihozápad a zůstávají v oblasti Cape Billings 10 – 15 dní. Podzimní letová dráha dále prochází ve vysokých nadmořských výškách jak nad mořem, tak nad pevninou, v širokém pásu mezi ostrovy. Poloostrov svatého Vavřince a Seward. Existuje názor na možnost nonstop letu bílých hus z ostrova. Wrangela na Aljašku nejkratší cestou přes Severní ledový oceán. Rozptyl z ostrova. Bílé husy Wrangel byly nalezeny na rozsáhlém území od jezera Bajkal po Jižní Primorye (1, 6). Zimoviště se nachází na severoamerickém kontinentu ve státech Washington, Oregon a Kalifornie (USA) a také v Britské Kolumbii (Kanada) (6).

ČTĚTE VÍCE
Jaký je rozdíl mezi Crassulou a Crassulou?

Číslo. Od svého otevření na počátku 30. Během tohoto století populace bílých hus „Wrangel“ neustále klesá (1, 2). Rychlost poklesu počtu hnízdících ptáků charakterizují následující čísla: 1960 – 200 tisíc párů, 1961 – 130 – 150 tisíc párů, 1969 – asi 120 tisíc párů. Od roku 1970 do současnosti kolonie bílých hus na ostrově. Wrangel je pod neustálým dohledem (2, 7, 8 – 13). V roce 1970 zde hnízdilo o něco více než 60 tisíc párů hus bílých a v méně příznivém roce 1976 počet hus na ostrově sotva dosahoval 46 tisíc jedinců (13). Od roku 1977 byla pozorována stabilizace a určitý nárůst počtu. V roce 1980 hnízdilo na ostrově asi 60 tisíc a v roce 1981 – 85 – 90 tisíc bílých hus. Očekává se další nárůst počtu (14).

Limitující faktory. Hlavní důvody, které vedly ke katastrofálnímu poklesu počtu bílých hus na ostrově. Wrangel, nadměrný lov v místech hnízdění, migrace a zimování, stejně jako dravé ničení hnízd a sběr vajec je třeba zvážit. Ničení hnízd sov sněžných také brání šíření hus do dalších částí ostrova (1, 2, 8).
Nepříznivé meteorologické podmínky v období hnízdění a odchodu mláďat z kolonie mají vážný dopad na úspěšnost reprodukce. Značné škody na kolonii hus bílých způsobili sobi aklimatizovaní na ostrově, šlapající hnízda a částečně požírající snůšky a polární lišky, v jejichž jídelníčku zaujímají významné místo vejce, mláďata a dokonce i dospělé husy (2, 12). V některých letech mohou jeleni a polární lišky zničit až 100 % snůšek a mláďat hus bílých, zvláště postiženy jsou snůšky (12).

Bezpečnostní opatření. V Rusku je lov bílých hus zakázán. Asi. Byla zorganizována státní rezervace Wrangel (14). Podle sovětsko-americké dohody o ochraně životního prostředí byl v posledních letech v USA omezen lov bílých hus z populace „Wrangel“ na zimovištích (13).

Zdroje informací: 1. Portenko, 1972; 2. Syroechkovsky, 1972; 3. Lebeděv, Filin, 1959; 4. Kretschmar, Andreev, Kondratiev, 1978; 5. Vorobjov, 1963; 6. Kishchinsky, 1979; 7. Krechmar, Syroechkovsky, 1978; 8. Syroechkovsky, 1976; 9. Syroechkovsky, 1981; 10. Syroechkovsky, Sychev, 1981; 11. Varich, 1975; 12. Sychev, 1979; 13. Syroechkovsky (osobní komunikace); 14. Borodin, Syroechkovsky, 1980. Sestavil: E. S. Gusakov.