100% přírodní původ z celkového množství / 100% z celkového množství – složky přírodního původu
COSMOS NATURAL certifikován Ecocert Greenlife podle Cosmos Standard
Tento hydrolát má zcela přírodní a bezpečné složení, které potvrzuje certifikát COSMOS NATURAL – jeden z nejpřísnějších mezinárodních standardů pro přírodní a bio kosmetiku.

— Stahuje póry, léčí akné a akné
— Omlazuje a zpomaluje stárnutí pleti
— Posiluje vlasy a urychluje jejich růst

Hydrolát neboli květová voda je unikátní produkt, který v poslední době stále více vytlačuje z našich kosmetických taštiček syntetická tonika a pleťová mléka. Jaké je tajemství popularity hydrolátů? Především se jedná o výhradně přírodní složení, které přitahuje fanoušky ekokosmetiky. Hydrolát se získává destilací vodní párou. Pára je poháněna blahodárnými bylinami a květinami a výsledkem je aromatická voda, která absorbuje všechny vlastnosti esenciálních olejů, ale v bezpečnější koncentraci. A bez alkoholu, konzervantů a jiných chemických přísad! Díky tomu hydrolát působí jemně, snadno proniká do buněčných struktur a poskytuje znatelný kosmetický efekt, znatelný téměř okamžitě. Vyberte si hydrolát s ohledem na vaše individuální vlastnosti a můžete se zbavit mnoha nedokonalostí pleti nebo vlasů.
Budete překvapeni, kolik různých využití můžete pro hydrosol najít! Nastříkejte si ho na pokožku nebo vlasy v čisté formě, přidávejte do krémů, masek, peelingů, vody do koupele, dělejte zábaly a obklady na problémová místa, použijte ho k dodání aromatické svěžesti vašemu prádlu nebo zvlhčení vzduchu ve vaší domácnosti. Lahev voňavé vody se zkrátka stane vaším nepostradatelným pomocníkem pro udržení krásy, mládí a dobré nálady!

Pelyňkový hydrolát je jedním z nejsilnějších antioxidantů, který se používá pro všechny typy pleti, ale nejúčinnější je na problematickou pleť se sklonem k mastné pleti. Vhodné i pro péči o zralou pleť, protože stimuluje syntézu kolagenu.
Doporučeno pro onemocnění způsobená patogenními houbami, lupénka, lišejníky, ekzémy. Zmírňuje svědění, léčí akné a pustulózní kožní onemocnění. Má baktericidní účinek, podporuje hojení popálenin a obnovu kožní tkáně.
Pelyňková voda se používá k oplachování vlasů s mastnou pokožkou hlavy, přičemž reguluje sekreci mazových žláz, dodává vlasům lesk a stimuluje jejich růst.
Kromě toho se hydrosol z pelyňku používá ke zpevnění a růstu nehtů.

ČTĚTE VÍCE
Kolik soli mám dát do mletého masa?

Hydrolát má specifickou vůni pelyňku, kyselé a hořké. V aromaterapii se používá k tonizaci organismu a aktivaci vitality. Vůně hydrosolu pelyňku pomáhá uklidnit nervový systém, soustředit se a soustředit se.

Kosmetické vlastnosti pro vlasy:
— Posiluje a podporuje růst vlasů
– Dodává vlasům lesk
– Snižuje mastnotu vlasů
— Doporučeno při lupech (seborea)

Kosmetické vlastnosti pro pokožku:
— Vhodné pro jakýkoli typ pleti
— Působí proti stárnutí a antioxidačně
— Tonizuje a hydratuje
— Zmírňuje podráždění a vyrovnává tón pleti
— Stahuje póry, léčí akné a akné
– Je to repelent
— Má baktericidní a antifungální účinek

Kontraindikace:
— Individuální nesnášenlivost esenciálního oleje z pelyňku
— Těhotenství
— Epilepsie
— Pozor pro osoby trpící astmatem a alergickými reakcemi

Upozornění:
— Skladujte na tmavém místě při teplotě do +17 C.
— Skladování při pokojové teplotě výrazně snižuje trvanlivost hydrolátu.
— Při skladování při okolní teplotě nad +10 C je povolena mírná tvorba sedimentu.
— Veškeré informace uvedené na stránce jsou pouze orientační a nelze je považovat za návod k léčbě nebo výzvu k akci. Při jakýchkoli zdravotních problémech či onemocněních byste se měli poradit s lékařem a aromaterapii vnímat jako další pomoc pro tělo. V tomto případě je nutná konzultace s aromaterapeutem.

VYROBENO v oblasti Altaj.

BALENÍ: 50 ± 5 ml

ŽIVOTNOST: 1 rok, po otevření skladujte 3 měsíce

Pelyňkový hydrolát je produktem parovodní destilace listů pelyňku. Bez alkoholu a konzervantů.
INCI: Artemisia absinthium listová voda.

— Ve své čisté formě jako pleťové tonikum
— Pro přípravu různé domácí kosmetiky, ředění suchých masek a peelingů.
— Odličovací mléko
— Ve formě parních inhalací k vypaření pórů
— K léčbě dermatologických onemocnění
— Ve formě obkladů na bolesti svalů
– Nastříkejte na pokožku hlavy a vlasy pro snížení mastnoty a ošetření lupů

Každý ví, jak pelyněk voní a jak vypadá. V Rusku roste všude a není považován za nic jiného než plevel. Přesto se vám bude hodit vědět, že pelyněk není jen hořký plevel, ale také užitková rostlina oblíbená u moderních lékařů. Pojďme se podělit o podrobnosti.

Kde kromě Ruska roste pelyněk a jak se mu také říká?

Pelyněk je vytrvalá rostlina z velké a rozmanité čeledi hvězdnicovitých. Například je blízkým příbuzným bodláku, pampelišky, hvězdnice a slunečnice. Stonek pelyňku má charakteristické stříbřité ochlupení po celé své výšce (a může dosáhnout dvou metrů), květy jsou velmi malé, obvykle žluté nebo načervenalé barvy, shromážděné v latách.

ČTĚTE VÍCE
Jak namočit semínka feferonky?

Písně a básně zmiňují hořkost pelyňku – a to z dobrého důvodu. Je skutečně nejhořčí ze všech rostlin, které rostou podél cest a v lesích. Rychle zaplňuje prázdná místa, což je důvod, proč to zahradníci opravdu nemají rádi: je docela obtížné bojovat s plevelem.

Pelyněk roste po celém světě: ve všech klimatických pásmech Evropy, Asie, Ameriky a Afriky se vyskytuje více než 400 druhů této nenáročné rostliny. Jen v ruském jazyce pro to existuje mnoho názvů: Černobylnik, had, čarodějnická tráva, tsitvarnik, divoká paprika, bylnik, Boží strom, královská tráva.

Taková rozmanitost jmen samozřejmě přímo naznačuje širokou škálu použití pelyňku: před staletími ho slovanské dívky používaly ke kouzlům lásky (stačilo v noci Ivana Kupaly šlehnout proutkem na chlápka, který se vám líbil) , navíc zázračná bylina léčila ženské neduhy a žaludeční nemoci a pomáhala zbavit se parazitů.

Z pelyňku se získávají éterické oleje, tinktury a extrakty, vtírá se do kůže v práškové formě a zavěšuje se na sucho v místnostech s košťaty, aby odpuzoval škodlivý hmyz a zlé duchy. Estragon (alias estragon) je druh pelyňku, je zvykem vyrábět z něj nápoje, ale můžete ho jíst i čerstvý (například v salátu).

Mytologické kořeny pelyňku

Latinský název rostliny Artemisia odkazuje na řeckou bohyni lovu a ženských řemesel Artemis (v římské mytologii známá jako Diana). Podle legendy Artemis použila odvar z pelyňku, když porodila obyvatele Olympu. Lékaři starověkého Řecka předepisovali odvar z pelyňku na mnoho neduhů a vítěz závodu vozů vždy dostával pohár s lektvarem z pelyňku, aby si to vždy pamatoval: sladkost triumfu je jistě spojena s hořkostí.

Hippokrates po své cestě do oblasti Černého moře nadšeně psal o skutečně magických léčivých vlastnostech pelyňku a o patnáct set let později další slavný léčitel, Avicenna, klasifikoval všechny vlastnosti blahodárných vlastností rostliny ve svém pojednání „Kánonu lékařského Věda.”

Věnce z pelyňku se nosily na hlavách kněžek milující a moudré Isis, bohyně plodnosti, mateřství a chovu dobytka. Římané přidávali do vína rostlinný prášek pro posílení jeho opojných vlastností, taoisté pili odvar z pelyňku, když chtěli s krásnými pannami vidět tajemné ostrovy nesmrtelnosti, kam se ve střízlivé mysli nedalo dostat (je známo, že pelyněk může způsobit halucinace).

ČTĚTE VÍCE
Jak skladovat brambory a cibuli v bytě?

V ruštině slovo „pelyň“ podle vědců pochází ze slovanského „mouchat“, to znamená hořet, kouřit. Předpokládá se, že rostlina získala toto jméno pro svou charakteristickou vůni – hořkou, kyselou a připomínající vůni spáleniny.

Věřilo se, že magická síla pelyňku je tak silná, že například k ochraně před mořskými pannami není nutné nosit listy rostliny v kapse nebo v ruce – stačilo jednoduše říci slovo „pelyň“ nahlas, aby se zlí duchové zalekli a utekli. Na ochranu před zlým okem a mocnostmi z jiného světa se pelyněk pálil v ohni, pletl do copánků a všíval do lemu košile nebo šatů. Slovanské dívky používaly věnce z pelyňku, aby vyprávěly o svém zasnoubení a svém zdraví.

Prokázané příznivé vlastnosti pelyňku

Oficiální medicína, po lidové medicíně, snadno uznává pelyněk jako užitečnou rostlinu s výraznými vlastnostmi:

  • uklidňující
  • antiseptický,
  • antiparazitikum,
  • léky proti bolesti.

Rostlina obsahuje mnoho účinných látek:

  • éterické oleje,
  • třísloviny,
  • fytoncidy,
  • alkaloidy,
  • vitamín C,
  • kyselina jantarová,
  • kyselina jablečná a salicylová,
  • karoten.

Výhody pro imunitu

Absinthin obsažený v listech rostliny je přirozeným silným imunomodulátorem a má také protizánětlivé a dezinfekční vlastnosti. Velmi užitečné je inhalovat pelyňkovou silici při nachlazení nebo preventivně v období viróz a nachlazení.

Výhody pro trávicí systém

Esenciální oleje v pelyňku mají silné choleretické vlastnosti, podporují funkci jater a čistí. To zase pomáhá fungování jiných orgánů: například se normalizuje hladina kyselosti žaludku a stimuluje se syntéza trávicí šťávy. Pelyněk také zlepšuje chuť k jídlu.

V kořenech pelyňku pravého bylo nalezeno prebiotikum inulin, které účinně pomáhá řešit zažívací potíže, obohacuje složení střevní mikroflóry a podporuje odvod toxinů z těla.

Přínosy pro zdraví žen

Přípravky na bázi pelyňku pomáhají nastolit pravidelný menstruační cyklus, zmírňují bolesti a křeče při menstruaci, zmírňují příznaky premenopauzy a PMS. Někdy se pelyněk používá v porodnické praxi a během poporodní rekonvalescence.

Výhody při horečce a infekcích

Pelyněk účinně bojuje proti infekcím (zejména zánětům horních cest dýchacích) a pomáhá snižovat vysokou horečku. Přípravky na jeho bázi se používají jako expektorans a dezinfekce při starém kašli s obtížným odstraňováním sputa.

Výhody pro nervový systém

Od pradávna bylo zvykem dávat pelyněk pod polštář (nebo jím vycpávat malé myšlenkové polštářky spolu s jinými aromatickými bylinami): děti i dospělí tak rychleji usnuli a tvrději spali. Někteří badatelé práce Jamese Barryho se domnívají, že to byl prášek z pelyňku, který Peter Pan a víla Tinker Bell použili, aby pomohli dětem odletět do Země Nezemě.

ČTĚTE VÍCE
Jak odstranit stopy krupobití?

Je známo, že aroma pelyňku uklidňuje pacienty při epileptických záchvatech, pomáhá relaxovat při křečích, stresu a napomáhá pohodě při akutních depresivních stavech.

Výhody pro pokožku a vlasy

Rány (včetně starých) se omývají odvarem z pelyňku, po kterém rychle zasychají a přestávají hnisat. Rostlina je užitečná při ekzémech, dermatitidě, alergických vyrážkách. Pelyňkový esenciální olej a suchý prášek se používají v mastech, potíráních a výrobcích zklidňujících pokožku.

Tato vlastnost rostliny se využívá v kosmetologii: odvar z pelyňku se používá k otírání pokožky obličeje a těla, aby byla hladší a jemnější. Můžete tak lehce zesvětlit stařecké skvrny a dodat pleti slastný zlatavý odstín (to je možné díky karotenu v pelyňku).

Pelyněk spolu s mořskou solí, verbenou a levandulí lze přidat do koupele, vodní procedura pak bude ještě uvolněnější a příjemnější. Pelyňkový esenciální olej dodává mužům a ženám důvěru v jeho kouzlo a působí jako silné afrodiziakum. Tato koupel by se měla užívat po sprše a není třeba po ní používat mýdlo, stačí opláchnout studenou čistou vodou.

Oplachováním vlasů odvarem z pelyňku podpoříte růst vlasů, zbavíte je lupů a dodáte jim teplejší odstín (nejlépe patrný na světle nebo středně hnědých vlasech). Nálev z rostliny (dvě polévkové lžíce na sklenici vroucí vody) je dobré kombinovat s nálevem nebo odvarem z kopřivy a lopuchu – jde o osvědčený prastarý prostředek pro zlepšení zdraví vlasů a vlasové pokožky.

Pelyněk jako anthelmintikum

Esenciální olej, odvar z pelyňku a suché bylinky ve formě prášku se obvykle užívají perorálně, aby se z těla vyloučili paraziti: červi, škrkavky a tasemnice.

Pelyněk jako insekticid a repelent

Sprej s pelyňkovým esenciálním olejem je pro lidi i domácí mazlíčky velmi jednoduchý a bezpečný způsob, jak se zbavit škodlivého hmyzu (komáři, mouchy, moli, mravenci, švábi, blechy a klíšťata). Kompozice může být nastříkána na oblečení, kůži, nábytek.

Proč by se prášek z pelyňku neměl užívat bez svědectví lékaře

Silice rostliny obsahuje thujon, toxickou látku a silný halucinogen. Proto je jakékoli vnitřní užívání suchého pelyňku zakázáno, přesné dávkování a délku užívání léků na různá onemocnění vnitřních orgánů může doporučit pouze lékař. Nemůžete porušit doporučení.

Pelyněk je kontraindikován v těhotenství a při kojení nebo při alergii na aktivní složky rostliny. Všichni ostatní mohou bezpečně pít pelyňkový čaj zakoupený od důvěryhodných výrobců.

ČTĚTE VÍCE
Jak rozeznat olši černou od olše šedé?

Pelyněk a absint

Některé staletími prověřené a generacemi předků schválené vlastnosti pelyňku našly samozřejmě uplatnění i mezi výrobci alkoholu. Pelyněk je jednou ze základních složek absintu a vermutu (mimochodem absint je jiný název pro pelyněk v angličtině). Bez jejich zmínky by byl tento článek neúplný.

Trpící umělci a básníci éry dekadence, trýznění buržoazie a frivolní studenti – mnozí z nich hledali inspiraci a útěchu ve sklence absinthu. Říkalo se mu magický elixír (téměř oficiální nápoj bohémy) a strašlivý jed, který vás přiváděl k šílenství: například se věří, že si Van Gogh uřízl ucho právě proto, že příliš dlouho hledal svou ztracenou múzu a pil alkohol. nápoj vonící po pelyňku a anýzu. V naší době však absint přestal být kultovním nápojem: stále má své znalce a obdivovatele, ale to je vše.

V lékárně nebo internetovém obchodě se dá pelyněk sehnat ve formě prášku, extraktu nebo silice. Existují bylinné přípravky a masti obsahující pelyněk: Pozorně si přečtěte návod k použití na obalu a striktně dodržujte doporučení.