Problémy s krevním tlakem patří mezi deset nejčastějších nemocí, které postihují populaci celé zeměkoule. Podle statistik se tato patologie vyskytuje u každé druhé osoby. Samotná nemoc přitom výrazně „omládla“, což znamená, že se vyskytuje u lidí všech věkových kategorií. Nejdůležitější zde je, že pokud není dostatečně léčena, vyvolává mnoho dalších poruch organismu, které zhoršují kvalitu života a mohou vést i ke smrti. K udržení normálního stavu se dnes používají různé léky. Lze mezi ně zařadit i černý kmín – při lisování se ukazuje v podobě oleje vylisovaného ze semen rostliny známé jako nigella.

Jak užívat olej z černého kmínu na vysoký krevní tlak?

  • enzymy – pomáhají správně trávit potravu, čímž zajišťují tok živin v celém těle;
  • aminokyseliny – jejich působení je zaměřeno na posílení struktury buněk;
  • Omega 6, 3, 9 – zajišťují normalizaci hormonálních hladin;
  • vitamíny různých skupin – v tomto případě černý kmín posiluje stěny krevních cév pod tlakem;
  • karotenoidy – eliminují ložiska zánětu;
  • thymoquinin – zabraňuje tvorbě nádorů;
  • makro- a mikroprvky – prevence onemocnění trávicího traktu.

Nigella olej na vysoký krevní tlak

Černý kmín na hypertenzi lze užívat ve formě tinktur a odvarů semen, ale nejčastěji pacienti preferují olejovou formu. Kromě toho je olej z černého kmínu na hypertenzi k dispozici k prodeji ve vhodné formě – např. tobolky černého kmínu. Pro udržení funkčnosti organismu stačí vypít jednu až dvě čajové lžičky přípravku denně nebo 1-2 kapsle. Použití produktu umožňuje zvýšit pevnost a elasticitu cévních stěn, vyčistit cholesterol a také optimalizovat srdeční činnost. Pravidelným užíváním černého kmínu na vysoký krevní tlak můžete doslova snížit cévní tonus za pouhých šest měsíců, odstranit křeče, zabránit vzniku krevních sraženin, a tím zlepšit kvalitu života člověka.

Nigella při nízkém tlaku

Kmín pro krevní tlak lze považovat za univerzální lék, protože když se zvyšuje, snižuje cévní tonus a když se snižuje, stimuluje práci srdce. Přesto byste se před léčbou měli poradit se svým lékařem.

Když máte nízký krevní tlak, měli byste užívat olej z černého kmínu jako doplněk k vašemu nápoji. K tomu stačí kápnout pár kapek do čaje, mléka nebo džusu a vypít ráno na lačný žaludek. Je pozoruhodné, že černé semeno baraka také pomáhá zvyšovat hemoglobin a normalizovat hladinu glukózy v krvi. Při bolestech hlavy lze olej aplikovat na pokožku v oblasti spánků a čela. To vše nakonec nutně ovlivňuje odstranění příznaků patologie.

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadá hortenzie Pinky Winky?

O výrobci oleje Baraka

Olej z černého kmínu se za desítky let používání a výzkumu ukázal jako komplexní léčivá droga, která může blahodárně působit na jednotlivé orgány, systémy a ovlivňovat stav celého organismu.

Dosáhnout maximálního účinku této jedinečné látky je úkolem moderních, nejmodernějších podniků, které využívají nejpokročilejší vědecký vývoj.

Jedním z takových zařízení je Bio Extracts (Pvt) Ltd, nejmodernější výrobní závod o rozloze 2 000 mXNUMX. metrů, který se nachází v ekologicky čistém ostrovním státě Srí Lanka.

Produkty z oleje z černého kmínu vyrábí tento podnik pod značkou Baraka, která splňuje všechny nejvyšší mezinárodní standardy kvality.

Společnost je certifikována dle norem GMP, HACCP, ISO 22000, ISO 14001 a Fair Choice, a výrobky jsou certifikovány HALAL, KOSHER, USDA, EU a JAS ORGANIC.

Produkty Baraka jsou dodávány do více než 50 zemí včetně Ameriky, Evropy, Středního východu, Ruska a Kazachstánu.

Podle vědců obsahuje olej z černého kmínu nevyužitý potenciál, který může medicíně otevřít nové možnosti při prodlužování délky života.
Moderní vědci stále studují úžasné léčivé vlastnosti Nigēlla satīva, kterou můžete vyzkoušet dnes.
Klikněte na odkaz na naši firemní prodejnu a objednejte si produkty z oleje z černého kmínu s doručením až domů a na splátky bez přeplatku.

Černý kmín (také známý jako nigella) je kvůli vnější podobnosti někdy zaměňován se sezamovými semínky. Olej z černého kmínu se používá ve vaření a kosmetologii. Vyrábí se z něj oleje na pleť a tělo, přidávají se do masových a zeleninových pokrmů, kaší a marinád. Výhody oleje z černého kmínu jsou známé po celém světě a jeho popularita se rozšířila daleko za hranice domoviny rostliny – Dálného východu.

Jak získat olej z černého kmínu

Trojúhelníková semena rostliny ztmavnou v důsledku vystavení vzduchu. Vůně oleje se může mnohým zdát specifická díky své svíravosti, ořechovým tónům a štiplavému zápachu. Olej je hnědý se žlutým nebo zeleným nádechem a v ústech je trochu lepkavý. V průmyslovém měřítku se olej z černého kmínu vyrábí lisováním za studena. Semena se zpracovávají při teplotě ne vyšší než 60-80 ℃, aby se zachovalo složení vitamínů a minerálů. Existují způsoby, jak získat olej doma pomocí lisování za tepla a za studena. Přidejte dvě polévkové lžíce drcených semen do sklenice rostlinného oleje. Můžete je namlít pomocí mlýnku na kávu. Pro přípravu metodou lisování za studena se semena v oleji umístí do nádoby z tmavého skla a nechají se v teplé místnosti. Obsah se uchovává po dobu 2 týdnů nebo 21 dnů, přičemž nádoba se denně protřepává. Vyluhovaný olej se filtruje.
Během procesu lisování za tepla se suroviny zahřívají ve vodní lázni 3-4krát, přičemž se dodržuje teplotní režim (až 60 ℃). Hotový výrobek se musí přecedit.

ČTĚTE VÍCE
Co je lepší impregnace nebo antiseptikum?

Složení a přítomnost živin

Výhody oleje z černých semen jsou v tom, že pomáhá udržovat zdravý životní styl. Podle studií zveřejněných na portálu americké Národní lékařské knihovny má olej analgetické, antimikrobiální, antioxidační vlastnosti, chrání imunitní systém a blokuje záněty. Olej z černého kmínu: vlastnosti Bylinný produkt se podílí na procesu detoxikace. Olej z černého kmínu je podle vědců preventivním opatřením proti mnoha onemocněním, jako jsou:

  • diabetes;
  • nádory;
  • bronchitida;
  • revmatismus;
  • astma;
  • kožní onemocnění;
  • problémy se zdravím jater;
  • onemocnění srdce;
  • poruchy gastrointestinálního traktu, průjem;
  • plísně a jiné infekce.

Užitečné a léčivé vlastnosti

Olej z černého kmínu se tradičně používá k léčbě poruch a onemocnění dýchacího systému, trávicího traktu, ledvin a jater a kardiovaskulárního systému. Přípravek také poskytuje celkovou pohodu, zmírňuje únavu a zlepšuje náladu.
Ve farmakologii se olej používá zevně jako antiseptikum a lokální anestetikum. Podívejme se na prokázané léčivé vlastnosti produktu.

S astmatem

Výzkum ukazuje, že olej z černých semen zmírňuje příznaky astmatu. Působí podobným způsobem jako bronchodilatátory, zvyšuje průtok vzduchu do plic. Při astmatu je třeba olej konzumovat po konzultaci s lékařem – přípravek může zesílit účinek užívaných léků. Oproti drogám působí jemněji a s menším účinkem.

Na alergie

Lidem s alergickou rýmou pomůže olej z černého kmínu při potížích s dýcháním, rýmě, svědění v nosní dutině a kašli, které nemoc doprovázejí.

Vědci z Tikrítské univerzity (Irák) zjistili, že látky v oleji z černého kmínu rozšiřují krevní cévy a čistí dýchací cesty. Zmírňují alergické reakce díky svému antihistaminovému účinku.

Na plísňovou infekci

Olej z černého kmínu je oblíbený v lidovém léčitelství jako prostředek proti plísním nehtů. Aplikuje se na nehtovou ploténku, která je poškozena houbou. Někdy se používá kombinace oleje z čajovníku a oleje z černých semen.

Při léčbě nádorů

Experimenty singapurských vědců ukázaly, že rostlinné látky v oleji z černého kmínu snižují objem nádorových buněk téměř na polovinu. Vědci z National University of Singapore naznačili, že mluvíme o nádorech slinivky břišní, prostaty, rakovině plic a tlustého střeva. Odborníci zaznamenali zvýšený terapeutický účinek chemoterapie díky thymochinonu.

Pro gastrointestinální poruchy

Semena kmínu normalizují trávení. Olej pomáhá zmírňovat průjem, plynatost, nadýmání a zbavuje střeva parazitů.

ČTĚTE VÍCE
Proč nemůžete zasadit vrbu na svém dvoře?

S nespavostí

Olej z černého kmínu obsahuje melatonin, hormon, který mozek produkuje ve tmě. Melatonin se nazývá „hormon spánku“, protože reguluje spánkové cykly. Abyste předešli nespavosti, můžete si vzít jednu čajovou lžičku oleje na noc.

Složení oleje z černého kmínu

Olej obsahuje komplex užitečných látek, včetně aminokyselin s vitamíny a fytosteroly.

Thymochinon. Biologicky aktivní složka kmínu. Thymochinon se osvědčil při léčbě řady onemocnění. Patří mezi ně Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, poruchy jater, periodontální onemocnění, stomatitida, rakovina a mnoho dalších. Thymochinon bojuje proti zánětům, podílí se na metabolismu a zmírňuje bolest.

Fytosteroly. Látky, které pomáhají odstraňovat cholesterol z těla. Mezi rostlinnými produkty jsou rekordmany v obsahu fytosterolů rostlinné oleje. Hrají zvláštní roli pro pokožku, protože produkují kolagen a snižují jeho ztrátu.

Aminokyseliny. Více než 85 % oleje z černého kmínu jsou mastné kyseliny. Hlavní je omega-6 polynenasycená mastná kyselina. Kromě toho olej obsahuje omega-3 a omega-9 kyseliny. Komplex kyselin reguluje hladinu cholesterolu, zbavuje krev „špatného“ cholesterolu a zvyšuje „dobrý“ cholesterol. Kyseliny udržují normální endokrinní systém, zlepšují metabolismus a posilují cévy.

Obsah kalorií ve 100 gramech másla je 890 kcal.

Použití v kosmetologii

Semena černého kmínu poskytují velké výhody pro vlasy a pokožku hlavy. Kupuje se v čisté formě a jako hotové výrobky – pleťové krémy, tělové balzámy, masti a šampony.

Pro vlasy

Předpokládá se, že olej z černého kmínu posiluje vlasy od kořínků, zjemňuje jejich strukturu a dodává lesk. Odstraňuje lupy, urychluje růst a obnovuje oslabené prameny. Vlasy jsou hustší a pokožka hlavy zůstává zdravá. Studie prokázaly, že pleťová voda s obsahem oleje zvyšuje tloušťku vlasů a zabraňuje jejich vypadávání. Olej nejen zabraňuje vzniku plešatých míst, ale také stimuluje růst vlasů.

Pro pokožku obličeje

Antioxidanty v oleji z černého kmínu zpomalují proces stárnutí pokožky a chrání buňky před smrtí. Pleť je omlazená, hydratovaná, jemné vrásky na obličeji a krku jsou vyhlazeny. Olej účinně odolává zánětům, čistí pleť od akné, hojí poškození a odstraňuje stařecké skvrny.
Klinická studie u starších dospělých s akné (zánětlivé kožní onemocnění) zjistila, že použití 10procentního lotionu s olejem z černých semen pomohlo snížit poškození kůže. Téměř u 60 % pacientů došlo během dvou měsíců ke zmírnění příznaků akné.

ČTĚTE VÍCE
Co je s mým streptokarpusem?

Nebezpečné vlastnosti oleje z černého kmínu

Olej z černého kmínu je sám o sobě neškodný, pokud se konzumuje s mírou a dodržuje doporučení lékařů.

Olej z černého kmínu: kontraindikace

Pokud máte cukrovku, je lepší se před konzumací oleje z černého kmínu poradit se svým lékařem. Přípravek snižuje krevní tlak, proto by měli být opatrní lidé s cukrovkou nebo hypoglykémií (nízká hladina glukózy v krvi).
Olej je kontraindikován pro osoby s ischemickou chorobou srdeční a jinými poruchami kardiovaskulárního systému. Olej z černého kmínu navíc zahušťuje krev a škodí těm, kteří jsou náchylní ke vzniku krevních sraženin.

Těhotné a kojící ženy by neměly používat olej z černého kmínu, protože obsahuje biostimulanty a rostlinné hormony. Předpokládá se, že mohou ovlivnit plod.

Před použitím oleje byste se měli ujistit, že nedochází k alergické reakci. Potravinové alergie jsou doprovázeny otoky, průjmem a zvracením.

Existují kontraindikace pro osoby s cholelitiázou, gastritidou a ulcerózní kolitidou. V gastrointestinálním traktu se mohou objevit bolestivé pocity.

Lékaři umožňují použití oleje z černého kmínu nalačno – půl nebo celá lžička dvakrát denně – před snídaní a před večeří.

Účinky oleje z černého kmínu na tělo

Chuť oleje z černého kmínu je jasná a výrazná, ale to mu nebrání zůstat běžným rostlinným produktem mezi vyznavači zdravého životního stylu.

Aktivní složkou oleje je thymochinon, má antioxidační vlastnosti.

Jednou z nejdůležitějších vlastností oleje z černého kmínu je zrychlení metabolismu, což vede k detoxikaci a očistě organismu od škodlivých látek. K detoxikaci dochází díky schopnosti oleje snižovat hladinu cukru v krvi. Produkt zlepšuje metabolismus a snižuje zvýšenou chuť k jídlu.

Olej pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a odstraňovat nadváhu. V roce 2018 zveřejnil Journal of Ethnopharmacology výsledky experimentu, který prokázal účinnost černého kmínu na hubnutí. Účastníci studie zhubli konzumací 1 gramu oleje (v kapslích) třikrát denně před jídlem.
Ukázalo se, že olej z černého kmínu snižuje škody způsobené účinky obezity a blokuje zánětlivé procesy. Existují další studie, které prokázaly, že olej pomáhá zhubnout, ale úbytek hmotnosti není významný.

Olej z černého kmínu pro muže, ženy a děti

K prevenci onemocnění se dospělým doporučuje užívat 1 až 2,5 gramu oleje perorálně nalačno dvakrát denně. Děti si mohou dát půl lžičky ráno nalačno. Průběh profylaktického užívání by neměl přesáhnout čtyři měsíce. Chcete-li určit správné množství pro konkrétní onemocnění, měli byste se poradit se svým lékařem.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho kvete turecký karafiát?

pro muže

Lékaři věří, že olej z černého kmínu má příznivý vliv na mužské sexuální funkce. Produkt stimuluje produkci testosteronu a zlepšuje krevní oběh.
Kmín je účinný při léčbě prostatitidy jako adjuvans.
Olej ze semen černého kmínu je nezbytný pro zdraví srdce. Thymochinon v oleji normalizuje krevní tlak a kontroluje hladinu cholesterolu.

pro ženy

Ženy užívající olej z černého kmínu mohou zvýšit plodnost, což je důležité pro neplodnost. Olej zůstává jedním z přírodních prostředků, které pomáhají zlepšit reprodukční funkce. Produkt zvyšuje libido a podporuje dobrý krevní oběh. Pokud užíváte olej denně, žena zvyšuje své šance na početí dítěte, protože krevní oběh v pánevních orgánech je normalizován.

Olej z černého kmínu: vitamíny

Stejně jako mnoho rostlinných olejů obsahuje olej ze semen černého kmínu B komplex vitamínů: B1, B2, B3, B6 a B9. Dále obsahuje vitamíny A, K, C a D.

Vitamíny B stimulují metabolismus, jsou dobré pro pokožku, nehty a vlasy, snižují obsah „špatného“ cholesterolu a prospívají nervové soustavě. Vitamin B9 neboli kyselina listová hraje zvláštní roli pro těhotné ženy. Zodpovídá za správný vývoj plodu a zmírňuje stav ženy během těhotenství a po něm.

Vitamin A (retinol) podporuje reprodukční funkci ženy, vitamin K se podílí na srážení krve, C tvoří kolagen a je pro pokožku nepostradatelný. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, což je prospěšné pro kosti.

Pro děti

Olej je užitečný pro děti se zácpou nebo kolikou. Posiluje nervový systém a zabraňuje poruchám jeho fungování. Vitamínové složení kmínového oleje podporuje tvorbu kostí dítěte během růstu.
Odborníci neuvádějí přesný věk, ve kterém lze olej z černého kmínu konzumovat. Existuje názor, že se může podávat dětem od šesti let. Jiní odborníci doporučují černý kmín pro děti ve věku od tří let. V každém případě může olej z černého kmínu vyvolat u dítěte alergii, a proto by se neměl podávat dítěti před rokem věku.