Syn: osmanthus, oliva vonná, oliva čajová, oliva vonná, oliva sladká.

Osmanthus je rod nízkých stálezelených keřů nebo stromů s lesklými listy a vonnými květenstvími. Osmanthus je univerzální a užitečná rostlina používaná v některých zemích ve vaření, parfumerii, kosmetologii a tradiční medicíně. Květy Osmanthus jsou světově proslulým přírodním aromatickým doplňkem čaje. Esenciální olej z rostliny je široce používán v parfumerii a kosmetologii.

obsah

  • přihláška
  • Klasifikace
  • Botanický popis
  • Distribuce
  • Zadávání surovin
  • Chemické složení
  • Farmakologické vlastnosti
  • Aplikace v lidové medicíně
  • Historické informace

Květinový vzorec

V medicíně

Pro své široké spektrum prospěšných vlastností se osmanthus používá v orientální medicíně. Esenciální olej z rostliny je široce používán v aromaterapii, stejně jako v lidovém léčitelství jako expektorans, protizánětlivý a sedativum. K léčebným účelům se používají květy, kůra a kořeny keře. Výhody osmanthus v orientální medicíně jsou obrovské. Květy Osmanthusu ve formě odvarů a nálevů se používají při nachlazení jako účinný prostředek proti kašli. Odvary z natě jsou účinné při léčbě vředů, karbunklů, rýmy a černého kašle. Odvary z kořenů rostliny se používají na pohmožděniny, hematomy a dysmenoreu. Užívání osmanthusu je vhodné při obezitě, ateroskleróze, hypertenzi, protože účinné látky rostliny působí antiskleroticky, snižují hladinu cholesterolu v krvi a také krevní tlak.

Kontraindikace a vedlejší účinky

Při použití osmanthus pro léčebné nebo kosmetické účely musíte znát některé jeho kontraindikace. Léky na bázi rostliny se nepoužívají na vysoký krevní tlak a epilepsii. Čaj s osmanthem se také nedoporučuje v těhotenství a při kojení. Kontraindikace k použití osmanthus také zahrnují individuální nesnášenlivost, sklon k alergickým reakcím a dětství. Esenciální olej z vonného osmanthusu se nepoužívá vnitřně, pouze zevně.

V zahradnictví

Osmanthus je stálezelená okrasná rostlina, která zaujme zahrádkáře malým vzrůstem, zajímavým tvarem listů, silnou vůní v období květu, které trvá téměř celý rok, a také mírným tempem růstu. Rostlina je ideální pro pěstování ve vnitřních a skleníkových podmínkách a pro použití při úpravách interiérů. Některé druhy potěší svým zimním kvetením. Venkovní pěstování osmanthusu je možné pouze na jihu pobřeží Černého moře na území Krasnodar.

Osmanthus je nenáročná plodina, preferuje slunečnou stranu osvětlení. Výživná, písčitá půda je vhodná pro normální vývoj a růst. Rostlina může mít jakýkoli tvar, nebojí se prořezávání.

ČTĚTE VÍCE
Jak dát kočce prášek bez stresu?

Během roku je vyžadováno mírné zalévání, ale rostlina nemůže tolerovat nadměrné vysychání hliněného kómatu. Osmanthus potřebuje lehkou, chladnou zimu a snese teploty až -7 °C. Milovníky Osmanthus přitahují jejich jasné květy. Existuje mnoho hybridů s bílými květy (odrůda Osmanthus fragrans), zlatou meruňkou (Apricot Gold), krémovou (Butter Yellow), světle oranžovou (Osmanthus fragrans f. Aurantiacus), jasně oranžovými květy (Orange Supreme).

V parfumerii

Osmanthus je univerzální rostlina, používaná nejen ve vaření, kosmetologii nebo orientální medicíně. Jemné aroma květů rostliny s neobvyklou příměsí ovocných broskvových a meruňkových tónů je široce používáno v parfémovém průmyslu. Osmanthus v parfumerii se používá jako absolutní, jehož výtěžnost je až 75%, a beton – až 0,2%. Jedná se o poměrně drahou surovinu na mezinárodním trhu a je to sezónní produkt. Absolutní neboli absolutní olej (vysoce koncentrovaná kapalina) se získává z vonných zlatožlutých květů osmanthus extrakcí rozpouštědlem. Beton se také získává extrakcí čerstvých květů petroletherem. Osmanthusový olej je považován za nejcennější ze známých esenciálních olejů. Jemné aroma osmanthus v parfumerii se nazývá „vzpomínkou na čínskou zahradu“. Vůně osmanthus jde dobře s růží, pelargónií, mandarinkou, neroli a santalovým dřevem.

V jiných oblastech

Osmanthus je rostlina oblíbená v orientální kuchyni, jejíž květy a plody se využívají v potravinářském průmyslu. Sušené květy osmanthus jsou oblíbeným aromatickým doplňkem černého nebo zeleného čaje po celém světě. V Číně je Gui Hua Cha tradiční aromatická infuze vyrobená z květů osmanthus. Sušené květy osmanthusu se přidávají nejen do čajů, ale také do sladkých vín, džusů, sladkých omáček, koláčů, pečiva, koláčů a mnoha dalších dezertů. Plody Osmanthus jsou také jedlé a nezralé plody se vaří a konzervují ve slaném nálevu (jako olivy).

Slavný čínský nálev z okvětních lístků osmanthus s názvem Gui Hua Cha je jemný nápoj s květinovou a ovocnou vůní připomínající chuť broskví a meruněk. Nálev z květů rostliny se konzumuje samostatně nebo se používá jako aromatická přísada do černého (červeného) nebo zeleného čaje. Vonný čaj s přídavkem sušeného osmanthusu a květů jasmínu má zvláštní chuť. Číňané vědí, že můžete získat čajový nápoj s vynikající vůní osmanthus, pokud víte, který čaj se dokonale hodí k tónům sušeného osmanthusu. K tomuto účelu se používá černý čaj pu-erh nebo zelený čaj, ale bílý a jiné druhy čaje se s ovocnou chutí osmanthu nespojí.

ČTĚTE VÍCE
Jak ředit Crystalon pro okurky?

Tradiční čínský pokrm „chatang“ je druh sladké kaše, která se připravuje z čiroku nebo prosa s přídavkem marmelády z květů osmanthus.

V kosmetologii

Díky své příjemné nasládlé vůni a cenným léčivým vlastnostem se osmanthus aktivně používá v kosmetologii. Osanthus, poskytující protizánětlivé, omlazující, regenerační účinky na pokožku, je široce používán při výrobě kosmetických přípravků určených k péči o problematickou a stárnoucí pokožku obličeje a těla. Extrakt z Osmanthusu má zklidňující účinek na pokožku a je účinný v boji proti akné. Účinné látky rostliny aktivně hydratují pokožku a zároveň odstraňují pocit pnutí a nepohodlí. Regenerační vlastnosti osmanthus pomáhají obnovit kolagenovou strukturu v kožních buňkách a ovlivňují hlubší vrstvy pokožky. Rostlina má jedinečnou schopnost vyhlazovat jemné i hlubší vrásky. Aktivní látky v osmanthus aktivně vyživují pokožku, aktivují její přirozený potenciál pro samoléčení.

Novou alternativou botoxu je vysoce kvalitní kosmetický přípravek s extraktem z osmanthusu – oční maska. Osmanthus pro oči poskytuje výrazný liftingový efekt, intenzivně hydratuje pokožku a odstraňuje tmavé kruhy pod očima. Maska s osmanthem aktivně stimuluje regenerační proces jemných kožních buněk kolem očí, aktivní složky rostliny pomáhají vyhlazovat vrásky, „vráčí nohy“ v koutcích očí a odstraňovat „vaky“ pod očima. Osmanthus má silné antioxidační vlastnosti a pomáhá čistit pokožku od toxických látek.

Esenciální olej Osmanthus, který si získal širokou oblibu v kosmetologii, je také ceněn pro své jedinečné vlastnosti. Esenciální olej Osmanthus jako hlavní složka kosmetických přípravků poskytuje výrazný a trvalejší výsledek než rostlinný extrakt. Rostlinný olej je součástí mnoha kosmetických přípravků pro péči o pleť a vlasy. Éterický olej Osmanthus odstraňuje zánětlivé procesy pokožky, zabraňuje podráždění, účinně léčí dermatózy, furunkulózu, vyrovnává pokožku, vyhlazuje defekty, jizvy, jizvy, zlepšuje pleť a také obnovuje pevnost a pružnost pokožky. Masky s obsahem esenciálního oleje osmanthus jsou účinné pro ošetření poškozených, lámavých a suchých vlasů. Nedávné studie ukázaly, že extrakt z osmanthu bezpečně a účinně zesvětluje vlasy.

Klasifikace

Osmanthus (lat. Osmaanthus) je rod stálezelených kvetoucích rostlin z čeledi olivovníkovité (lat. Oleaceae), jejichž počet je asi 13-30 druhů. Ve vaření, medicíně, kosmetologii, parfumerii a zahradnictví je nejznámějším druhem Osmanthus (lat. Osmanthus fragrans) – stálezelený keř nebo malý strom.

ČTĚTE VÍCE
Jak na jaře omladit starou jabloň?

Botanický popis

Rod Osmanthus je zastoupen drobnými stálezelenými stromy nebo keři, dosahujícími výšky 2 až 12 m. Listy rostliny jsou uspořádané opačně, tmavě zelené, jednoduché, lesklé, se zubatými okraji. Kůra mladých výhonků má zeleno-béžový odstín. Květy Osmanthus jsou malé, oboupohlavné, shromážděné v latnatých květenstvích. Koruny jsou čtyřlaločné, trubkovité, délka kalichu do 1 mm. Tyčinky jsou srostlé až do středu korunní trubky. V závislosti na druhu se barva korunek liší od bílé, krémové až po zlatožlutou. Květy Osmanthus jsou velmi voňavé, vyzařují ovocně-květinové aroma v kombinaci s tóny broskve a meruňky. Kvetení rostliny začíná v září až říjnu a pokračuje téměř celou zimu, poté se zastaví tvorba pupenů. Osmanthus kvete ve vlnách: za sezónu mohou být 2 až 4 takové vlny kvetení. Plodem rostliny je malá, tvrdá, elipsovitá, tmavě modrá nebo fialová peckovice, uvnitř které se vyvíjí jedno semeno.

Množí se nejčastěji řízkováním. Semena Osmanthus musí být před výsevem stratifikována, protože jejich doba klíčení je od 6 do 18 měsíců.

V rodu Osmanthus se vyskytuje 13 (podle některých zdrojů až 30) druhů, z nichž nejoblíbenější a využívaný pro potravinářské a léčebné účely je Osmanthus fragrans.

Distribuce

Zástupci rodu Osmanthus jsou rozšířeni především v jihovýchodní a východní Asii (od Japonských ostrovů po Himaláje), která je považována za jejich domovinu. Některé druhy osmanthus se také nacházejí v jihovýchodních oblastech Severní Ameriky. Některé pěstované druhy osmanthus jsou chovány v Rusku, konkrétně na jihu pobřeží Černého moře na území Krasnodar (region Soči). Ve skleníku je jejich chov docela možný.

Oblasti distribuce na mapě Ruska.

Zadávání surovin

Pro léčebné účely se sklízejí květy Osmanthus. Suší se pod přístřeškem ve stínu a poté se balí do papírových sáčků. Trvanlivost sušených surovin je 2 roky. Z květů Osmanthus se také vyrábí silice, která se získává extrakcí.

Chemické složení

Hlavními aromatvornými složkami osmanthusu jsou deriváty theaspiranu a iononu, získané odbouráváním karotenoidů: cis-jasmon, γ-dekalakton, různé δ-laktony.

Chemické složení silice osmanthus je poměrně složité. Hlavními složkami oleje jsou beta-ionon, dihydro-beta-ionon, gama-de-calakton, směsi izomerů linalooloxidu, cis-jasmon, terpinen-4-ol, fenetylalkohol, linalool a geraniol.

ČTĚTE VÍCE
Jaké ořechy lze pěstovat v Rusku?

Květy Osmanthus jsou bohaté na vitamín C, vápník, hořčík a další stopové prvky.

Farmakologické vlastnosti

Čínští vědci zjistili, že květ osmanthus zabraňuje účinkům enzymu tyrosinu, který se podílí na syntéze melaninu. Díky tomu lze osmanthus použít jako přírodní zesvětlovač vlasů. Účinné látky obsažené v rostlině jsou navíc výbornými antioxidanty a odstraňují toxiny a radionuklidy z lidského těla.

Aplikace v lidové medicíně

Pro své široké spektrum léčivých a prospěšných vlastností je osmanthus odedávna používán v čínské lidové medicíně. Kromě lahodné chuti a vůně má osmanthus širokou škálu prospěšných a léčivých vlastností. Odvar z květů rostliny je uznáván jako účinný expektorans. Osmanthus snižuje cholesterol, čistí krev, zmírňuje kašel, je účinný proti průjmu, stomatitidě a zánětu dásní.

Odvar z květů osmanthusu vonného je účinným lékem na zažívací potíže, kolitidu, plynatost, gastritidu a záněty dvanáctníku. Čaj vyrobený z okvětních lístků rostliny čistí tělo od toxinů. Aktivní látky osmanthus stimulují průtok krve, metabolické procesy v těle, spalují tuky, což podporuje hubnutí a nadváhu. Užívání osmanthu je vhodné při některých gynekologických onemocněních a menstruačních nepravidelnostech. Rostlina pomáhá při cystitidě a dobře zmírňuje kocovinu. Osmanthus je přírodní anestetikum, používá se při bolestech zubů, různých lokalizací a zmírňuje zápach z úst.

Vředy a některé oční choroby se léčí obklady z odvaru z kůry rostliny. Osmanthus má omlazující vlastnosti, nálev z okvětních lístků se používá k péči o pokožku a odvar se používá k oplachování vlasů.

Černý čaj s osmanthusem je nejen příjemně chutnající a aromatický nápoj, ale také účinný prostředek, který aktivuje buněčný metabolismus, průtok krve, osvěžuje dech, odstraňuje z těla toxiny, těžké kovy a radioaktivní prvky. Výhody zeleného čaje s osmanthem jsou významné. Nápoj tonizuje, povzbuzuje, hraje roli přírodního antioxidantu, stimuluje proces obnovy všech buněk, to znamená, že podporuje omlazení.

Historické informace

Čína je považována za místo narození osmanthus. V císařské Číně byl osmanthus považován za vynikající kadidlo. Jeho historie sahá více než 2000 let do minulosti. Zde se od XNUMX. století začal používat k ochucení čaje spolu s jasmínem.

Na Tchaj-wanu je osmanthus tradičním symbolem lásky, romantiky, věrnosti a narození. Role osmanthus ve svatebním obřadu je dobře známá: nevěsta musí vstoupit do svého domova s ​​malým stromem osmanthus pěstovaným vlastníma rukama. Asi před 2000 lety popsal Avicenna ve své populární knize „The Canon of Medicine“ jedinečné vlastnosti osmanthus a účinky esenciálního oleje z květů této rostliny.

ČTĚTE VÍCE
Která naklíčená semínka jsou nejzdravější?

Mnoho legend vypráví o úžasné rostlině osmanthus, jejíž květy jsou symbolem tradičního čínského festivalu Měsíce. Slaví se v září, během této doby začnou kvést vonné květy osmanthus. Podle starověké legendy vonný osmanthus „střeží Měsíční palác“.

Osmanthus se v Evropě objevil až v polovině 19. století zásluhou francouzského botanika Jeana-Marie Delovoye. Osmanthus byl používán pro potravinářské účely – byl připravován aromatický nápoj s přídavkem sušených květů rostliny – tonicový zelený nebo černý čaj s osmanthem “gui hua cha”. Osmanthus je národní symbol města Hangzhou (Čína).

„Osmanthus“ dostal své jméno ze dvou řeckých slov „osme“ – přeloženo jako „voňavý, voňavý“ a „anthos“ – což znamená „květina“. Jedna z oblastí Číny zní jako „Gui Lin“, což je z čínštiny přeloženo jako „voňavý les“.

Výraz “gui hua” se překládá jako “květy skořice”, “květy skořicového stromu” nebo “květy kasie”. Proto je běžnou mylnou představou, že Osmanthus je příbuzný skořicovníku. Ve skutečnosti se jedná o úplně jiné rostliny.

Literatura

1. Baizhanova A. Velká kniha čaje. – M.: Eksmo. – 2015. – 125 s.

2. Zamyatin B. N. 1960. Sem. Olivovník – Oleaceae // Stromy a keře SSSR, svazek V. Moskva, Leningrad. “Věda”. – 584 str.

3. Shlykov G. N. 1936. Zavedení rostlin. Moskva, Leningrad: Selchozgiz. – 1986. – 342 s.

4. Petrov V. V. Zázraky našich subtropů.: Věda, 1976. – 152 s.

5. 100 nejlepších vůní, jak si vybrat a nosit parfém / L. Turín, T. Sanchez. – M.: Mann, 2014. – 192 s.