Hýli jsou pěvci z čeledi pěnkavovitých řádu pěvců. Ornitologové Boris Shcherbakov, Evald Rodionov a Nikolai Berezovikov píší, že se od svých šedých příbuzných odlišují vzhledem, velikostí, imitací zvuků a dalšími rysy.

Latinský název pro hýly je „pyrrhula“, což znamená „ohnivý“. Původ ruského jména má různé verze: buď od skutečnosti, že ptáci upoutají pozornost prvním sněhem, nebo od turkického „snig“ („červenoprsý“), které bylo přeměněno na slovo „hýl“.

Jak vypadá hýl? Je klasifikován jako malý pták, může však dorůst až 18 cm. Délka křídel hýlů je 8–9 cm, rozpětí až 25 cm. Průměrná hmotnost ptáků je 28–35 g. vyznačují se kuželovitým, širokým, tlustým zobákem, kterým loví semena z bobulí a drtí je. Tlapky hýlů jsou tříprsté, což jim umožňuje udržovat rovnováhu na větvích.

Hýli se vyznačují jasným opeřením:

  • Celá hlava, oblasti kolem očí a zobák jsou černé, proto se zástupci této společné podskupiny nazývají černotemenní. Další podskupina se nazývá maskovaní, protože mají černé zbarvení pouze kolem očí a zobáku.
  • Křídla a ocas jsou uhlově černé s modrým nádechem.
  • Záda, ramena a krk jsou šedé.
  • Krk zespodu, boky, břicho a tváře jsou u samců červené, šedohnědé, u samic někdy narůžovělé. Navíc tato barva může mít různou intenzitu v závislosti na individuálních vlastnostech, věku a výživě ptáka.

Celá barva hýlů se vyznačuje čistými barvami, bez skvrn a inkluzí. V prvních měsících života mají kuřata okrově hnědou barvu, bez černých čepiček, ale na první podzim již získávají charakteristické světlé opeření.

Hýl je běžný pták a na různých stanovištích se může lišit barvou. Podle toho se rozlišují druhy hýlů: obecný, šedý, zrzavý, hnědý, bělolící, žlutohřbetý a další. Ornitolog Evald Rodionov si všímá výskytu hýlů šedých v Trans-Ili Alatau, kteří sem na zimu létají z Altaje.

Samci hýlů zpívají. Takto dávají signály svým příbuzným nebo přitahují samice. Tyto zvuky jsou protáhlé, střídající se s bzučením a vrzáním. Důležitá vlastnost hýlů: dokážou přijímat zvuky nejen jiných ptáků, ale také zpěvu lidí. Z tohoto důvodu byli v minulosti chováni v domech a někdy produkovali operní zpěv. V Německu a USA je stále populární.

ČTĚTE VÍCE
Kolik hodin denně kůň spí?

Ve volné přírodě se hýli dožívají až 15–17 let, na rozdíl od vrabců, kteří se dožívají 1,5–3 let. Ale často jim silná zima a nedostatek jídla zkracují život. Kvůli neopatrnosti a špatné pohyblivosti se hýli často dostávají do spárů predátorů – kun, jestřábů, sov a dokonce i koček.

Vlastnosti životního stylu hýlů

Kde žijí hýli? Stanoviště hýlů je široké: mírné zeměpisné šířky Eurasie, lesostep, lesní tundra, Sibiř, Kamčatka, subtropy a tropy Asie.

Kde žijí hýli v létě? Jejich obvyklým stanovištěm jsou lesy s hustým podrostem, nejčastěji smrkové, ale i jiné jehličnaté lesy, a to jak vrchovinné, tak nížinné. Vyhýbají se oblastem bez stromů. Mezi hustou zelení si jich všimnou jen zřídka, a tak se mnoho lidí mylně domnívá, že hýli v létě létají někam daleko.

Proč je hýl zimní? S nástupem chladného počasí se hýli přesouvají z lesů do parků a zahrad, blíže k místu, kde žijí lidé. Na holých větvích stromů na pozadí sněhu jsou jasně viditelní svým jasným opeřením, proto jsou považováni za zimní ptáky. Na jaře, s výskytem první zeleně, opět mizí z očí lidí.

Hýli jsou převážně přisedlí ptáci, kteří si staví hnízda na stálých stanovištích. Pouze z velmi chladných zeměpisných šířek, ze severní tajgy, migrují do střední Asie a východní Číny, kde urazí tisíce kilometrů. Kazašský ornitolog, kandidát biologických věd Boris Shcherbakov si všímá výskytu hýlů během migrace v pásu stepních podhůří Kazachstánu a také ve výškách 1–2 tisíce m nad mořem. Od října do března se hýli vyskytují ve Středomoří a severní Africe.

Co jedí hýli? Tito ptáci jsou převážně býložraví, ale někdy jedí pavoukovci, červy a přinášejí svým kuřatům hmyz. Jejich hlavními potravinářskými produkty jsou semena, plody bylin, keřů a stromů. Oblíbená pochoutka – semena z jeřábu, kaliny, bobulí třešně ptačí, dužinu plodů ptáci nežerou. Kandidát biologických věd Nikolaj Berezovikov ze svých pozorování hýlů v proláklině Markakol v Kazachstánu poznamenává, že se živí semeny javoru jasanového, chmelem, plody sibiřské jabloně a jedí poupata topolů.

V zimě se mnozí snaží přikrmovat hýly výrobou krmítek. Ptáčky ošetřují šípky, semínky hlohu, slunečnicovými semínky, kousky jablek, zeleninou, sádlem a nakrájenými vařenými vejci.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je nejlepší způsob vytápění venkovského domu?

Hýli žijí v párech, shromažďují se v malých hejnech čítajících až tucet jedinců. Období páření začíná v březnu, samci se snaží přilákat samice zpěvem a také bohatými nabídkami potravy. Koncem března se již vytvořily páry a začátkem dubna začnou stavět hnízda. Dělají to ženy. Hnízda miskovitého tvaru si vyrábějí z větviček, suché trávy a vystýlají je mechem, lišejníkem a zvířecími chlupy.

Do května se v hnízdech objeví 4–7 světle modrých vajec s hnědými skvrnami. Samice je inkubuje, zatímco samec ji krmí. Občas na krátkou dobu zastoupí přítelkyni.

Mláďata se líhnou po několika týdnech. Potřebují hodně jídla, rodiče je neúnavně dodávají a rozžvýkané tlačí do úrody. Po dvou týdnech se již mláďata snaží létat a po měsíci se téměř osamostatní. V září získají světlé opeření a připojí se k obecnému hejnu.

Hýli jsou jedni z mála ptáků, kteří se u nás v zimě zdržují. Jasní ptáci lahodí oku v této téměř bezbarvé době a stávají se jedním ze symbolů zimy.