Esenciální olej z anýzu je účinný při onemocněních dýchacího, trávicího a reprodukčního systému, pomáhá také při infekčních kožních onemocněních a skvěle zvedne náladu.

Silná, teplá a čistá vůně lékořicového bonbónu je nezaměnitelná jako olej z anýzových semen, dobře známý ve světě aromaterapie jako Pimpinella anisum. Už staří Egypťané, Řekové, Římané a Číňané používali anýz nejen jako kulinářské dochucovadlo, ale také jako lék na nemoci dýchacího, trávicího, reprodukčního systému a podrážděnou pokožku. Anýz byl také používán jako prostředek k povzbuzení a pozvednutí nálady.

Stručná historie anýzu
Tato nízká jednoletá rostlina, necelý metr vysoká, pochází z Řecka a Egypta, i když se nyní hojně pěstuje ve Španělsku. Staří Egypťané ho používali jako koření i jako lék a také věřili, že anýz posiluje srdce. Řekové a Římané ho používali jako povzbuzující prostředek a Eduard IV. ho smíchal s kosatcem, aby dodal lnu a oděvu příjemnou vůni.

V moderním světě se anýz používá k léčbě respiračních onemocnění, stejně jako k ochucení cukrovinek, alkoholických nápojů, tabákových výrobků, vánočního pečiva, koření, konzerv, okurek a marinád. Anýz je velmi ceněný v aromaterapii, a to nejen při léčbě respiračních onemocnění. Zde je 5 dalších prospěšných vlastností tohoto oleje:

Výhoda č. 1: Anýz je skvělý pro léčbu respiračních onemocnění, včetně astmatu a kašle

Anýzový olej se s úspěchem používá jako expektorans a spazmolytikum, pomáhá při astmatu a dalších onemocněních provázených hleny, kašlem či dušností. Nejúčinnější metodou použití esenciálního oleje je v tomto případě inhalace. Lze použít i horké obklady.

Výhoda č. 2: Anýzový olej je skvělý pro trávicí systém.

Anýzový esenciální olej pomáhá regulovat trávení, zabraňuje nadýmání, působí proti křečím, a proto pomáhá při kolikách, dyspepsii, hromadění plynů, nervových poruchách trávení, nevolnosti a zvracení. Připravte si směs jakéhokoli nosného oleje (například meruňkového) s několika kapkami anýzového esteru k léčbě poruch trávení. Při nevolnosti mohou být účinné i inhalace.

Výhoda č. 3: Esenciální olej z anýzu je účinný při silných menstruačních bolestech

Jeho antispasmodický účinek je vynikající pro zmírnění bolestivé menstruační koliky. Může být použit k léčbě amenorey a také stimuluje produkci mateřského mléka u kojících matek. Chcete-li zmírnit menstruační bolesti, musíte masírovat břicho pomocí směsi jakéhokoli základního oleje (například meruňkového) s několika kapkami anýzového éteru.

ČTĚTE VÍCE
Co cítí člověk pod houbami?

Výhoda č. 4: Anýz se používá jako lék na vši a svrab

Anýzový olej, silné antiseptikum, lze nalézt ve vši, svrabu, repelentech a insekticidech. Je účinný i na svrab a další infekční onemocnění.

Výhoda č. 5: Anýzový olej zvedne vaši náladu a navodí pocit pohodlí

Anýzová silice má čistící a ochranné vlastnosti, tzn. ideální pro lidi vyčerpané nemocí nebo těžkou prací. Dodává sílu, inspiruje, dodává energii. Je účinný i při bolestech hlavy a migrénách. V tomto případě je nejúčinnějším způsobem aplikace inhalace, například pomocí aroma difuzéru.

Kontraindikace použití anýzového esenciálního oleje:

Při použití anýzového esenciálního oleje je třeba vzít v úvahu následující body:
· Je nutné používat nízké koncentrace, protože Anýzový esenciální olej může způsobit senzibilizaci
· Nesmí se užívat během těhotenství
· „Neguje“ účinek homeopatických léků

Anýzový esenciální olej je tedy účinný při astmatu, kašli, gastrointestinálních poruchách, menstruačních bolestech, kožních infekcích a pro zlepšení nálady.

Upozornění: Informace obsažené v tomto článku nelze použít k diagnostice a léčbě bez konzultace s odborníkem.

Zdroje:
Battaglia, Salvatore, 2007, Kompletní průvodce aromaterapií, The Healing Arts Press
Napsala Stephanie Holland
Zdroj
Překlad z angličtiny jógaholik pro Aromarti.ru

Jemné, květinově-medové, sladké aroma probouzí vášeň a „přitahuje“ štěstí, uvolňuje přepracovanost a stimuluje kreativní myšlení. Účinně pečuje o zralou a citlivou pleť, vyhlazuje vrásky, navrací pleti pružnost, napíná a omlazuje. Pomáhá zbavit se tmavých kruhů pod očima. Přírodní repelent.

  • Charakterizace
  • Výrobní technologie
  • Složení a užitečné vlastnosti
  • Indikace a kontraindikace
  • Způsoby aplikace
  • Kde koupit a kolik
  • Anýzový olej “Oleos”

Anýzová silice je vysoce koncentrovaná, bezbarvá, středně hustá fytoesence s lehce nažloutlým nádechem. Má příjemnou vůni připomínající sladký kopr. Používá se v parfumerii, léčebné a kosmetické účely, aromaterapie.

Charakterizace

Anýz je stálezelená bylina nebo dřevina. V přírodě existuje 32 druhů rostlin, které v závislosti na druhu patří do různých čeledí.

Anýz, který je také známý jako anýz nebo divoký kmín, je bylina, která patří do čeledi Apiaceae. Roste na Středním východě a ve Středomoří. Badyán, neboli badyán, je nízký strom z čeledi Schisandra, původem z Číny. V současnosti se pěstuje v Indii, Kambodži, Vietnamu, na Filipínách a na Jamajce.

ČTĚTE VÍCE
Kdy sbírat jablka Honey Crisp?

V Evropě se o blahodárných vlastnostech rostliny dozvěděli v 16. století. Zpočátku se plody rostlin používaly jako koření a k přípravě tinktur a odvarů. S příchodem esenciálního oleje se koncentrovaná fytoesence začala stávat populárnější.

Výrobní technologie

Anýzový olej se získává parní destilací. Surovinou pro fytoesenci jsou plody rostliny. Před zahájením destilace jsou rozdrceny, což umožňuje získat maximální množství koncentrovaného produktu.

Zajímavé: 1 litr silice se získá z 50 kg semen.

Složení a užitečné vlastnosti

Hlavní složkou anýzové silice je anetol. Tento aromatický ester se sladkou chutí a rozpoznatelnou vůní tvoří asi 90 % celkových látek obsažených ve fytoesenci. Kromě toho olej obsahuje kyselinu anisovou, methylchavikol a aldehydy.

Vlastnosti a rozsah použití anýzové silice závisí na jejím neobvyklém složení.

  1. Má protizánětlivé, antiseptické, antipyretické účinky (při velmi vysokých teplotách byste neměli samoléčbu, měli byste se poradit s lékařem).
  2. Dobře ředí hlen a podporuje jeho rychlé odstranění z plic.
  3. Působí analgeticky a pomáhá při ledvinových kolikách. Rozpouští kameny v ledvinách a močovém měchýři.
  4. Uvolňuje křeče ve střevech.
  5. Zlepšuje činnost trávicího systému.

Indikace a kontraindikace pro použití

Anýzový esenciální olej je široce používán při léčbě řady onemocnění. Jeho hlavním směrem působení je nachlazení a chřipka. Hojně se používá při kašli. Čistí dýchací cesty, odstraňuje hlen z průdušek. Pro zmírnění stavu pacienta se doporučují horké a studené inhalace. Přidejte 7-8 dílů oleje do 300 ml vroucí vody a přikryté ručníkem vdechujte páry. Pro zmírnění ucpaného nosu se 2-3 kapky anýzu nanesou na kapesník nebo polštář a v párech se inhalují během dne nebo v noci.

Při bolestech v krku výplach: přidejte 200-1 lžičky oleje do 2 ml teplé vody (roztok se nedoporučuje užívat perorálně).

Problémy s ledvinami a močovým měchýřem lze vyřešit anýzovými koupelemi. Na půlhodinovou proceduru přidejte 6-9 dílů fytoesence na 1 litr teplé vařené vody.

Odvar z plodů anýzu pomůže zlepšit trávení a zbavit se škytavky a plynatosti. Pomůže při nevolnosti a zvracení.

Informace: Anýz se používá od starověké Číny. Kromě uvedených indikací byl přípravek doporučen kojícím matkám pro zvýšení tvorby mléka.

Kontraindikace

Anýzový olej je toxická látka, která vyžaduje zvláštní opatrnost při jeho používání.

  1. Při užívání je nutné přísně dodržovat dávkování.
  2. Při prvním použití se doporučuje provést test na alergické reakce. (Mírný pocit pálení na kůži při vnější aplikaci je přirozený.)
  3. Nepoužívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech nebo zvýšené kyselosti žaludku.
  4. Nedoporučuje se dětem do tří let a těhotným ženám.
ČTĚTE VÍCE
Jak se nazývá prořezávání keřů?

Kde koupit a kolik

Účinek léčivých vlastností anýzového oleje se dosáhne pouze při použití kvalitního přírodního produktu. Je zaručeno, že takový produkt můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách, které prodávají aromaterapeutické produkty a lékárny.

Je třeba si uvědomit, že solidní číslo na cenovce není vždy známkou vysoké kvality. Cena produktu se skládá z různých faktorů:

  • přítomnost zprostředkovatelů;
  • náklady na dodání surovin a vzdálenost výrobce od místa maloobchodních prodejen;
  • náklady na propagaci značky.

U anýzového oleje se cena v lékárně může pohybovat od 40 do 1200 rublů za 10 ml lahvičku. Nákup nejlevnějšího produktu je neopodstatněné riziko, nákup toho nejdražšího jsou vyhozené peníze. Optimální volbou by byla střední cenová kategorie. Hlavní je dodržet základní podmínku: prodejce musí spolupracovat přímo s výrobcem. To vám umožní zakoupit kvalitní produkt za přijatelnou cenu.

Esenciální olej z anýzu “Oleos”

Složení: 100% badyánový esenciální olej, získaný parní destilací.

Objem a forma vydání: 10 ml v lahvičkách z tmavého skla.

Skladování: skladujte v těsně uzavřených lahvičkách, při t od 5 do 25 °C, na místě chráněném před přímým slunečním zářením.

Doba použitelnosti: Roky 3.

Anýzový esenciální olej vás naladí optimisticky, eliminuje dětskou hyperexcitabilitu a normalizuje spánek. Zlepšuje stav při nachlazení a zánětlivých onemocněních dýchacího ústrojí, má expektorační a změkčující účinek. Zvyšuje pevnost a pružnost pokožky. Repelent.

  • v kosmetologii,
  • recepty na omlazení,
  • na vlasy,
  • v aromaterapii,
  • ve vaření,
  • v parfumerii,
  • pro rybolov.

Kromě lékařské oblasti se anýzový olej používá v kosmetologii, aromaterapii a používá se ve vaření, parfumerii a dokonce i rybáři při přípravě návnady.

V kosmetologii

Anýzový esenciální olej se používá k péči o obličej, tělo a vlasy. Zmírňuje záněty, činí pokožku hladkou a sametovou a pomáhá obnovit strukturu.

Pro obličej

Anýzová fytoesence má jedinečné omlazující vlastnosti. Používá se ke zlepšení tónu stárnoucí pleti. Úspěšně vyhlazuje drobné vrásky a redukuje velké a koriguje kontury obličeje.

POZORNOST! Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované fytoesence. Pro kosmetické účely by se měl používat pouze ve směsi s rostlinnými základovými oleji.

Před zahájením používání esenciálního oleje je nutné otestovat nepřítomnost alergické reakce. Smíchejte 1 kapku esenciálního oleje s 1/3 lžičky rostlinného oleje a naneste na vnitřní povrch předloktí nebo za ucho; Naneste 2-3 kapky esenciálního oleje na kapesník a pravidelně v průběhu dne inhalujte.

ČTĚTE VÍCE
Jak zkontrolovat, zda je med zapálený?

Použití testovaného oleje je možné, pokud se po 12 hodinách neobjeví na kůži alergická reakce, bolest hlavy, kašel, dušnost, rýma, otok obličeje.

Recepty na omlazení

Existují dva způsoby použití anýzového oleje v péči o obličej:

  • přidat do použité kosmetiky (krémy a pleťové vody);
  • připravit masky na bázi základových olejů.

Anýzový olej se přidává do krému nebo pleťové vody v poměru: 5 díl éteru na 1 g pečujícího produktu.

Na masku smíchejte 10 ml základního oleje (mandlový, broskvový, meruňkový) a 2 díly fytoesence. Kompozice se obvykle aplikuje v noci. Ráno se nevstřebané zbytky smyjí teplou vodou.

Pro tělo

Masáže a koupele s anýzovým olejem zlepšují tělesný tonus a dodávají pokožce příjemný sametový pocit.

K masáži vezměte 10 g základního oleje vhodného pro váš typ pleti a 5 dílů anýzového éteru. Kompozice se vtírá do problémových oblastí těla intenzivními pohyby. Po proceduře se pokožka stává tonizovanější a pružnější.

Na koupel budete potřebovat 15 k oleje. Délka procedury je 20-30 minut.

Pro vlasy

Použití esenciálního oleje na vlasy zlepší jejich strukturu, stimuluje růst a zbaví se lupů. Produkt se používá různými způsoby:

  • obohacovat šampony a kondicionéry;
  • proveďte masáž pokožky hlavy a masky;
  • proveďte proceduru česání aroma.

Posílit vlasy

Pro posílení vlasových folikulů se doporučují masky na bázi olivového oleje (20 ml) a esterů anýzu, hřebíčku a bazalky (po 2 dílech). Kompozice se vtírá do pokožky hlavy, vlasy jsou pokryty filmem a zabaleny po dobu 15 minut. Poté se směs smyje teplou vodou a šamponem.

Informace: Tato maska ​​také normalizuje fungování mazových žláz.

Lupy

Pravidelné mytí vlasů obohaceným šamponem (2 díly anýzového esteru na jednu porci produktu) vám pomůže zbavit se vlasů „sněhu“. Pro posílení účinku se doporučuje nechat nanesený šampon 10 minut. Poté se smyje teplou vodou.

Stimulovat růst

Růst vlasů můžete aktivovat masáží pokožky hlavy dvakrát týdně. Do 10 ml základního oleje (lopuch, jojobový, mandlový) přidejte 4-5 dílů anýzového éteru. Směs vetřete do vlasů 15 minut před mytím vlasů.

Chcete-li obnovit strukturu

Pravidelné aromaterapeutické česání pomůže obnovit suché a lámavé vlasy. Směs 10 g základního oleje (jakéhokoli rostlinného) a 5 dílů fytoesence se nanese na hřeben a rovnoměrně se rozetře po vlasech. Požadované množství produktu závisí na jejich délce.

ČTĚTE VÍCE
Jaké vitamíny obsahuje ashwagandha?

V aromaterapii

Anýzový esenciální olej je považován za jeden z nejaktivnějších. Ovlivňuje emocionální sféru, normalizuje mikroklima v rodině, používá se jako afrodiziakum – zvyšuje sexuální aktivitu a vzbuzuje touhu.

Aromatická koupel, aromatizace místnosti a nošení aroma přívěsku posune romantické vztahy na zcela novou úroveň.

Na aroma koupel potřebujete 15 dílů anýzového oleje, do aroma difuzéru přidejte 5-7 dílů éteru a 1-2 díly kápněte do aroma přívěsku.

Ve vaření

Při přípravě jídel a nápojů se používá jak anýzový esenciální olej, tak samotná semena, která mají jasnou vůni. Fytoesence se používá k dochucení mnoha alkoholických nápojů: likérů, likérů, turecké rakie a středomořské araki. Listy anýzu se používají do salátů. Semena se přidávají do pečiva, polévek a rybích pokrmů. Jsou součástí kari koření.

V parfumerii

Anýzový esenciální olej se používá při přípravě parfémových kompozic. Jeho příjemné sladké aroma dodává parfémům, toaletním a parfémovaným vodám sofistikovanost, jas a šarm.

Anýz pro rybáře

Vůni anýzu mají rádi nejen lidé, ale i ryby. Milovníci rybaření to dobře vědí.

Éter přidaný do hnojiva výrazně zvyšuje skus. Recept na použití anýzového oleje k rybolovu je jednoduchý: 3 díly fytoesence na 1 kg krmiva. Přípravek přidejte do vlastnoručně připravených kaší, boilies, návnad a koupených v obchodě. Směs se připravuje bezprostředně před použitím, pak bude vůně oleje nejživější a přiláká více ryb.