
Zajíc je zvíře, které patří do třídy savců, řádu Lagomorpha, čeledi Lagoraceae, rodu Hares (lepus). Na rozdíl od všeobecného přesvědčení to nejsou hlodavci a nejsou ani zdaleka neškodní. V případě nebezpečí projevují agresivitu a vzdorují útočníkovi. Od pradávna byl zajíc pro své chutné maso a hřejivou srst žádanou trofejí lovců.
Zajíc – popis, charakteristika, vzhled. Jak vypadá zajíc?
zaječí tělo štíhlý, ze stran mírně stlačený, jeho délka u některých druhů dosahuje 68-70 cm.Hmotnost zajíce může přesáhnout 7 kg. Charakteristickým znakem zajícovců jsou klínovité uši, dosahující délky 9 až 15 cm. Díky uším je sluch zajíce vyvinut mnohem lépe než čich a zrak. Zadní končetiny těchto savců mají dlouhé nohy a jsou vyvinutější než přední končetiny. Při ohrožení může zajíc dosáhnout rychlosti 80 km/h. A schopnost náhle změnit směr běhu a náhle skočit na stranu umožňuje těmto zvířatům zbavit se pronásledování nepřátel: vlků, lišek, sov atd. Zajíci běhají po svazích dobře, ale dolů musí jít po hlavě.

Zbarvení zajíce
Barva zajíce záleží na ročním období. V létě má srst zvířete červenošedý, hnědý nebo hnědý odstín. Vzhledem k tmavé barvě podsady je barva nerovnoměrná s velkými a malými „fleky“. Srst na břiše je bílá. Zajíci v zimě mění barvu, jejich srst se zesvětluje, ale pouze zajíc horský se stává zcela sněhově bílým. Špičky uší všech zástupců rodu zůstávají po celý rok černé.

Jak dlouho žije zajíc?
Průměrná délka života samců nepřesahuje 5 let, samic – 9 let, jsou však zaznamenány případy delší délky života zajíce – asi 12-14 let.
Druhy zajíců, jména a fotky
Rod zajíců je rozmanitý a zahrnuje 10 podrodů, rozdělených do několika druhů. Níže je několik druhů zajíců:
Nejběžnější zástupce rodu zajíců, žijící téměř v celém Rusku, Severní Evropě, Irsku, Mongolsku, Jižní Americe a mnoha dalších zemích světa. Tento druh zajíců se vyznačuje charakteristickým sezónním dimorfismem – v oblastech se stabilní sněhovou pokrývkou se barva srsti stává čistě bílou, s výjimkou špiček uší. V létě je zajíc šedý.


Velký druh zajíců, z nichž někteří jedinci dorůstají délky až 68 cm a hmotnosti až 7 kg. Srst zajíce je lesklá, hedvábná, s charakteristickou vlnitou, různými odstíny hnědé, s bílými kroužky kolem očí. Biotop zajíce pokrývá evropské lesostepi, Turecko, Írán, sever afrického kontinentu a Kazachstán.

Zástupci tohoto druhu se vyznačují velmi velkými a dlouhými ušima, dorůstajícími až 20 cm, boltce jsou navrženy tak, aby umožňovaly zvířeti regulovat výměnu tepla, když je teplota prostředí příliš vysoká. Zajíc antilopa žije ve státě Arizona v USA a 4 mexických státech.

Druh se vyznačuje malou velikostí těla (do 45 cm) a hmotností do 2 kg. Barva krátké, hrubé srsti se skládá z mnoha odstínů hnědé: od kaštanové po cihlovou. Na špičkách uší vyniká charakteristický černý trojúhelníkový vzor. Tento druh zajíce se vyskytuje v kopcovitých oblastech Číny, Vietnamu a Tchaj-wanu.

Středně velcí jedinci svým vzhledem připomínají zajíce, vyznačují se však delšíma ušima a nohama a absencí zkadeřené srsti. Tento zajíc je typickým představitelem pouští a polopouští, žije v Uzbekistánu, Turkmenistánu, Kazachstánu, Číně, Mongolsku a v ruských stepích – od území Altaj až po jih oblasti Astrachaň.

Jediná populace nažloutlých zajíců obývá louky a pobřežní duny Mexického zálivu Tehuantepec, odtud jeho druhé jméno – zajíc tehuantepský. Velké jedince, dlouhé až 60 cm a vážící 3,5-4 kg, je těžké si splést s jinými druhy zajíců kvůli dvěma černým pruhům táhnoucím se od uší k zadní části hlavy a po bílých stranách.

Stanoviště tohoto druhu zajíců je omezeno na zarostlá vřesoviště severozápadních Kantaberských hor Španělska. Ve vzhledu a zvycích je podobnost se zajícem hnědým. V důsledku vyhubení, predace a narušení přirozeného ekosystému je tento druh na pokraji vyhynutí a je uveden v Červené knize Španělska.

Tento druh se vyznačuje dlouhýma ušima, silnými zadními končetinami, tmavým pruhem podél hřbetu a černým ocasem. V Mexiku a Spojených státech je považován za nejběžnější druh zajíců.

Malí zástupci tohoto druhu zajíců dorůstají až 55 cm a váží ne více než 2,5 kg. Uši, ocas a zadní nohy jsou poměrně krátké, díky čemuž je jasná podobnost s divokým králíkem. Srst je tvrdá a krátká, hnědé barvy s černými vlnkami. Typického zástupce listnatých lesů a křovinatých plání najdeme na Dálném východě, v Primorye, ale i v severovýchodní Číně a Koreji.

Druh se vyznačuje malými rozměry (40 – 58 cm) a hmotností něco málo přes 2 kg. Charakteristickým znakem je nažloutlá zvlněná srst na hřbetě. Žije v Indii, Nepálu a Číně včetně horských stepí Tibetské náhorní plošiny, odkud dostal své druhé jméno – tibetský zajíc kadeřavý.

Kde bydlí zajíc?
Zajíci žijí v otevřené stepní a lesostepní krajině. Četné populace se nacházejí v pouštních stepních oblastech, na okrajích otevřených lesů, polích a loukách a v místech masivního odlesňování. Snaží se nechodit hluboko do lesa, preferují oblasti s rozvinutým zemědělstvím. Dobře se cítí v roklích a roklích zarostlých křovím. Tato zvířata jsou dobře přizpůsobena životu v drsných klimatických podmínkách, takže se vyskytují i v rozlehlé Arktidě a na Aljašce. Populace byly nedávno zaznamenány v Austrálii a na Novém Zélandu. Nenacházejí se pouze v Antarktidě. Zajíci nemají stálá hnízdiště, i když mohou využívat opuštěné liščí nebo jezevčí nory. Aktivní jsou večer a v noci.

Co jí zajíc?
Strava zajíců na jaře a v létě zahrnuje mladé větve a výhonky keřů a stromů, listy různých rostlin, jetel, pampeliška a další bylinky. Zeleniny a melounů se nevzdají.
V zimě musí zajíci vyhrabávat zpod sněhu zbytky zemědělských plodin, živit se kůrou keřů a stromů, včetně ovocných stromů, čímž jim škodí. V severních oblastech se vyskytly případy, kdy zajíci sežrali koroptve chycené do loveckých nástrah. Zajíce proto nelze nazvat čistými vegetariány.

Chov zajíců
V přirozených podmínkách žijí zajíci jak sami, tak v párech. Během roku tato zvířata říjí třikrát. Březost zajíce trvá až 50 dní. Jeden vrh může mít od 1 do 9 zajíců. Potomci se rodí vidoucí a schopní samostatného pohybu. V prvních 5-7 dnech potřebují králíci mléko, ale do 2-3 týdnů života přecházejí na travní potravu a osamostatňují se. Pohlavní dospělost nastává na jaře příštího roku.

Zajímavá fakta o zajících
- Může se to zdát zvláštní, ale zajíci nejsou vždy vegetariáni. Lovci vás nenechají lhát: stačí „zapomenout“ na koroptev v pasti, stejně jako si zajíc s radostí pochutná na ptačím mase a trhá kořist silnými tlapami se silnými drápy.
- Zajíc není v žádném případě zbabělý a není vždy dobromyslný. Byl zaznamenán případ, kdy „šilhač“, vychovaný pastýřem jménem Jerome, rychle přijal některé psí zvyky a statečně se vrhl na psy a snažil se je kousnout.
- Není důvod nazývat zajíce „šikmým“ – s očima zvířete není nic špatného! A jeho meandrování při běhu, které si myslivci spojovali speciálně s problémy se zrakem, je dáno mírně asymetrickým vývojem pravé a levé zaječí tlapky.
Zajíc je malé zvíře patřící do třídy savců. Donedávna patřil mezi hlodavce, v současnosti je řazen mezi zajícovce. Zástupci čeledi zajícovitých žijí téměř na všech kontinentech, lovci jsou ceněni zejména pro dietní maso a cennou kožešinu.

Kromě toho mohou plodit několikrát do roka a vyprodukovat až 8 králíků. Nebezpečí ale není tak snadné pochopit díky silným tlapám a ostrým drápům.

Charakteristika zajíce
Délka těla zajíce dosahuje 68-70 cm, hmotnost – 5-7 kg. Jak můžete vidět na fotografii, uši jsou dlouhé, 9-15 cm. Uši jsou nejsilnějším smyslovým orgánem zajíce, slyší jedním uchem bez ohledu na druhé. V horkém počasí se díky oblastem na uších, které nejsou pokryty srstí, provádí termoregulace.


Nohy zajíců jsou silné a svalnaté. Dlouhá noha zadních nohou vám umožní rychle uniknout z pronásledování. Zvířecí zajíc může dosáhnout rychlosti až 80 km/h.

Další neobvyklou obranou proti predátorům je umístění potních žláz – nacházejí se na polštářcích tlapek. Když tedy zvíře leží, je téměř nemožné ho čichem najít.

Dávejte pozor!
Barva
V létě mají zajíci světlou, některé druhy zcela bílou, barvu srsti. Konečky uší však stále zůstávají černé.

V létě může být zajíc v závislosti na druhu hnědý, hnědý, s tmavšími nebo světlejšími inkluzemi.

Druhy zajíců
- Bílý zajíc. Neobvyklou schopností tohoto druhu je změna barvy srsti v závislosti na ročním období: v zasněžené sezóně – bílá, v létě – šedá.
- Zajíc. Největší z ušatých. Srst je lesklá, zvlněná, nahnědlé barvy.
- Obří králík. Speciálně vyšlechtěné plemeno, velikost 68cm, váha do 10kg. Srst je hustá a šedé barvy.
- Antilopa. Zajíc s nejdelšíma ušima – až 20 cm. To pomáhá odstraňovat přebytečné teplo v biotopech – suchých oblastech.
- Zajíc černoocasý. Podél páteře se táhne černý pruh zakončený černým ocasem.
- Nažloutlý zajíc. Podél těla se táhnou černé pruhy. Velikost může dosáhnout 60 cm.
- Čínský zajíc. Malé zvíře, až 45 cm dlouhé. Barva je nahnědlá, špičky uší jsou černé. Srst je krátká a hrubá.
- zajíc mandžuský. Malé zvířátko, jehož srst zdobí drobné vlnky.


Habitat
Zajíci jsou výhradně suchozemská zvířata. Také nemohou lézt na stromy. Často žijí v oblastech s malou vegetací – aby se mohli snadno schovat před nepřítelem. Tam najdou díry, prohlubně, křoviny nebo v lepším případě nory opuštěné jinými zvířaty a žijí tam.

Na jednom místě ale dlouho nevydrží. V zimě se mohou usadit v díře vykopané ve sněhu, dobře chráněné před větrem.

Zajíci žijí většinou sami, jen některé druhy tvoří hejna.
Dávejte pozor!

Raději vedou noční způsob života, aby se znovu vyhnuli potenciálnímu nebezpečí. Přes den zajíci odpočívají ve svém úkrytu a nabírají síly.

Často si vybírají stanoviště v blízkosti farem – tam jim vždy poskytuje jídlo.


Co jedí zajíci
Zajíci jsou savci a býložravci. V létě se živí rostlinami, listy, plody a bobulemi, v zimě semeny, větvemi, kůrou.

Při běhu do zahrad lidí může zvíře jíst spoustu své oblíbené mrkve a zelí. Škody způsobené zajícem na zahradních pozemcích postihují i stromy, zejména jabloně. Kromě potravy slouží jabloň jako ušaté zařízení na obrušování zubů.

Zajíci mají zajímavou vlastnost trávicího systému – extrakci absolutně všech živin. A protože objemové krmivo je obtížně stravitelné, mohou tato zvířata jíst vlastní trus.

Dávejte pozor!
Chov zajíců
Pro pokračování závodu si samice vybere nejsilnějšího samce z několika uchazečů. To se děje pomocí „štafety“ – kdo jako první chytí samici připravenou k páření, stane se otcem zaječí rodiny.

Březost trvá jeden a půl měsíce a ve vrhu může být až 8 zajíců. Porod probíhá v noře, kterou vyhrabala matka zajíc. Matka krmí mláďata mlékem až měsíc. Pokud odejde, další zajíc nakrmí zajíčky. V 8 měsících se zajíci stanou pohlavně dospělými jedinci.


Fotky zajíců



















































