Potápka velká neboli Pochard je dravý vodní ptactvo, které obývá vodní plochy stojatých vod. Nachází se také na pomalu tekoucích řekách. Ptáci se cítí skvěle ve vodě, ale mají potíže s pohybem ve vzduchu nebo na zemi.

Původ druhu

Potápka patří do skupiny potápek. Zpočátku byly kombinovány s potápky, ale nyní jsou klasifikovány jako samostatný řád vodního ptactva. Studie ukázaly, že potápky vytvářejí samostatnou linii, která se od potápníků oddělila v procesu evoluce již dávno.

Muchomůrky patří stejně jako plameňáci do větve Colymbea. Patří sem také tetřev lískový a holubi. Bylo zjištěno nejméně jedenáct společných znaků, které jiné ptačí druhy nemají.

Popis ptáka

Tělo potápky velké je dobře přizpůsobeno k potápění a plavání. Díky svému dlouhému torpédovému tělu dokáže rychle plavat pod vodou. K potápění potřebuje potápka jen pár pohybů tlapkami.

Ve vodním sloupci se potápka velká pohybuje pomocí tlapek, v tuto chvíli má složená křídla. Pták pádluje vodou pozpátku jako plavec na prsa. Pod vodou stráví až 50 sekund. Během této doby se stihne ponořit několik metrů do hloubky.

Let je manévrovatelný, ale ne rychlý, v malé výšce. Křídla jsou úzká, svaly, které regulují jejich pohyb, tvoří až 10 % celkové hmotnosti. Nohy jsou uzpůsobeny pro pohyb ve vodě, na souši je potápka poněkud nemotorná. Očekávaná délka života v zajetí je až 25 let, ale v přírodních podmínkách se dožívá od 18 do 20 let.

Hlas je trochu chraplavý, škála zvuků poměrně bohatá. Nejčastěji je kachna slyšet v období páření. Vydává hrdelní, valivé zvuky „gerrrr“, „karrrreerr“, „kweh“. V případě nebezpečí se ozve ostrá „kontrola“. Když uplyne období hnízdění, kachna ztichne.

Vypadá to

Velký pták až 50 cm dlouhý.Peří na hřbetě a bocích jsou zbarveny do pestrých hnědých odstínů. Přední strana krku a podbřišek jsou světlé, téměř bílé.

V období rozmnožování se na hlavě objevují dlouhé peří, které se začíná tvořit v zimě. Na vrcholcích hlav jsou také černé erektilní hřebeny.

Nohy a ocas jsou velmi krátké. Tlapky jsou mírně položené dozadu, což umožňuje potápce dobře plavat ve vodním sloupci. V raném věku jsou na tvářích přítomny černé pruhy.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je rozdíl mezi piercingem a HDD?

Rozpětí křídel může být od 59 do 73 cm Hmotnost se pohybuje od 800 g do 1400 g. Potápka je velikostně stejná jako kachna divoká. Specifická strava způsobila, že maso nemělo chuť.

Rozdíl mezi mužem a ženou

Sexuální demorfismus je slabě vyjádřen. Samec je větší. Také má delší kapuci a mírně širší límec. Také rohy samců jsou delší. Zbarvení samce a samice je totožné.

Odrůdy

Podle vědecké klasifikace má čeleď potápek 6 rodů a 22 druhů. Na území Eurasie se kromě potápky velké vyskytuje ušatá nebo černokrká, malá, černolící a také rudokrká (rohatá).

Tři z 22 druhů jsou považovány za zcela vyhynulé.

Charakter a životní styl

Sladkovodní pták. Preferuje obývání bažin, jezer a umělých nádrží. Je důležité, aby na břehu byla hustá vegetace. V severních oblastech odlétá na zimu. V místech s teplejším klimatem se vrací na hnízdiště již v únoru nebo je neopouští vůbec.

Sezónní migrace je jediným důvodem dlouhého letu. Létá s krkem nataženým dopředu a nohama podél těla. Nejčastěji ponor spolkne svou kořist pod vodou. Vynoří se na hladinu pouze v případě, že je ryba velká.

Co jí

Potravu tvoří žáby, čolci, vodní hmyz, pulci, ryby, potěr, měkkýši a korýši. Potápky dokážou sbírat potravu z hladiny vody, ale nejčastěji se pro ni musí potápět.

Schopný cestovat pod vodou na velké vzdálenosti. Chytá kořist ve vodě nebo zkoumá dno tenkým dlouhým zobákem při hledání hmyzu nebo larev. Může také jíst semena vodních rostlin.

Kde bydlí

Preferuje usazení ve stojatých vodních plochách v stepní nebo lesní zóně. Nejčastěji se vyskytuje v jezerech. Na jednom čtverečním kilometru mohou žít až dva jedinci. Na rybníce žije nejčastěji jeden pár, méně často dva páry.

Pro hnízdění je nutné mít houštiny vzcházející vegetace, zóny plovoucích rostlin, dosahy a okna volné vody s hloubkou alespoň jeden a půl metru.

Reprodukce

Během zimování se tvoří páry. Potápky jsou monogamní. Páření hry jsou vždy velmi pestré a odehrávají se na vodě. Samice a samec se synchronně potápějí a vynořují se s trsy vodní vegetace v zobáku.

ČTĚTE VÍCE
Co můžete zasadit poblíž na zahradě?

Poté se k sobě přiblíží, postaví se tak, aby jejich těla byla téměř svislá, a otočí hlavy. Hnízdo se nachází na okraji splavu. Často hnízdí v koloniích jiných ptáků, jako jsou rackové nebo rybáci.

Hnízdo potápky velké je plovoucí, až 80 cm na výšku a 60 cm na šířku. Většina z toho (až půl metru) se nachází pod vodou. Nejčastěji je hnízdo ukotveno rákosím nebo se dno dotýká mělké vody. Hnízdiště se nachází v houštinách, což poskytuje možnost nouzové péče v případě ohrožení.

Ke stavbě hnízda se používá mrtvá vegetace. Udržuje určitou úroveň vlhkosti. To ovlivňuje režim inkubace. Se zvýšenou vlhkostí se zvyšuje úroveň tepelné kapacity. Z tohoto důvodu, když pták opustí hnízdo, velmi pomalu se ochlazuje.

Hnízda jsou umístěna po jednom, kolonie jsou možné pouze v těch nádržích, kde je velké množství ryb a jiné potravy. Inkubační doba trvá 24 dní.

Do hnízda snáší samice od pěti do sedmi vajec, ale nejčastěji je jich pět. Samice a samec se střídají v inkubaci kuřat. Jeden pár v průměru produkuje jedno až tři mláďata. Když jsou mláďata malá, rodiče je často nosí na zádech nebo je schovávají pod křídly.

Miminka umí plavat od narození, ale později se naučí potápět. Živí se mladými rybami nebo drobným hmyzem. Často při potápění dospělí chytají kuřata, která se nacházejí pod křídly.

Mladá kuřátka dospívají ve věku dvou a půl měsíce. Během tohoto období je opeření hnědé a pruhy na hlavě a krku ještě nejsou jasné.

Přírodní nepřátelé

Potápka velká je nejzranitelnější v období hnízdění. Největší nebezpečí představují konopí bahenní, ale i vrány. Tito predátoři ničí pětinu snůšek vajec.

Také mladá mláďata umírají na sumce, štiky a jiné dravé ryby. Nebezpečí přináší špatné počasí, stoupající voda v nádrži a další faktory. Díky tomu může pár odchovat dvě, méně často tři mláďata za sezónu. To stačí k přirozené regeneraci populace.

Zimní

Přilétá v posledních týdnech dubna nebo začátkem května. V oblastech s teplejším podnebím lze ptáky vidět koncem března. Během tohoto období lze ptáky nalézt na březích řek nebo jiných vodních ploch.

ČTĚTE VÍCE
Kdy začne ježek jednat?

Na začátku podzimu začíná let. Pokračuje až do konce září. Zimují v jižním Kaspickém moři, méně často v Azovském a Černém moři u pobřeží Krymu. Vyskytují se také na velkých jezerech v západní Evropě a v jižním Středomoří. Může být viděn na pobřeží Portugalska, Maroka a Turecka.

Potápka velká v červené knize

Přes maso bez chuti není počet ptáků příliš velký. Je považován za vzácný druh a je uveden v Červené knize.

Hlavní příčiny vyhynutí

Po dlouhou dobu se ptačí kůže spolu s peřím používaly k výrobě šperků a dámských klobouků. V důsledku toho se počet zástupců druhu snížil natolik, že potápkám hrozí vyhynutí.

Na konci devatenáctého století móda šperků tohoto druhu pominula a populace začala postupně přibývat. Dnes jsou potápky velké vzácné, ale úplné vyhynutí nehrozí. Potápky se neloví, protože maso není vhodné k jídlu. Někdy zemřou po chycení do rybářských sítí.

Současná populační situace

Stanoviště: Evropa, Kazachstán, Střední Asie, jih střední a západní Sibiře. Počet je nerovnoměrný a závisí na stanovišti.

Ptáci z čeledi potápkovitých jsou rozšířeni po celé planetě s výjimkou Antarktidy. Některé druhy mají velmi malé stanoviště – jednu vodní plochu.

Jsou nutná ochranná opatření?

V posledních desetiletích se počet potápek postupně zvyšuje. Pro zvýšení populace jsou vytvářeny umělé nádrže, které jsou vhodné pro ptactvo. Ptáci jsou také chráněni zákonem.

Zajímavá fakta o ptácích

Potápka pravidelně polyká své vlastní peří. Nemají pro tělo zvláštní hodnotu jako potrava, ale jsou schopny pokrýt ostré kosti snědených ryb chmýřím. Pták tak chrání žaludek a střeva před poškozením. Rodiče krmí mláďata malými pírky, která jsou vytrhávána z jejich vlastního těla.

Navzdory skutečnosti, že potápka velká je velkým milovníkem ryb, nezpůsobuje pro své nízké stavy ve vodních tocích žádné škody v rybolovu. Navíc je tento predátor indikátorem znečištění životního prostředí. Dravci se raději usazují ve vodních plochách s nízkým obsahem pesticidů a těžkých kovů.

Zvláštní pozornost by měla být věnována námluvním rituálům. Navzdory tomu, že páry jsou vytvářeny dlouhou dobu, ptáci se každoročně matují. Při provádění pářícího tance je ukázka „obojků“ hnědo-červeného odstínu. Také samice a samec si navzájem obdarovávají dárky – trsy trávy nebo jiný materiál na stavbu hnízda.

ČTĚTE VÍCE
Jak obnovit starý trávník?

Během inkubační doby vejce často končí ve vodě. Skořápka je navržena tak, aby nadměrná vlhkost nepředstavovala nebezpečí pro embryo. Také hnijící zbytky rostlin, ze kterých je hnízdo postaveno, vydávají teplo, což je také důležité, pokud samice dočasně opustí snůšku.

Existuje legenda, že když na zemi nebyla žádná pevnina a povrch planety byl pokryt vodou, byl to potápka velká, která se dokázala ponořit tak hluboko, že dosáhla špetky země.

Z tohoto důvodu ptákovi vlivem stresu zčervenal zobák a oči. Všechna zvířata si rozdělila půdu mezi sebou, ale muchomůrka ji nedostala. Proto stále staví svůj dům na vodě.

Potápění může strávit pod vodou až tři minuty. Když nastane nebezpečí, trvá to déle. Nejčastěji plave blízko hladiny, a přitom vystavuje zobák nad vodu.

Až do věku dvou měsíců se kuřata živí výhradně hmyzem. Když rodiče nakrátko opustí hnízdo se snůškou, zakryjí je listím.

Mláďata se líhnou z vajec v různou dobu. Zatímco samice inkubuje vajíčka, samec se stará o již vylíhlá mláďata. Miminka mají na hlavičce skvrnu, která při podchlazení nebo přehřátí zčervená. Malá mláďata ještě nedokážou kontrolovat svou tělesnou teplotu, a proto tráví hodně času pod křídly svých rodičů.