Labuť němá je velké bílé vodní ptactvo s dlouhým, zakřiveným krkem. Červený zobák s hrbolem a černé plovací tlapky doplňují neobvyklý vzhled tohoto ptáka. Labutě německé jsou největší z labutí, jejich hmotnost dosahuje 15 kg. Žijí na pobřeží Černého moře a Kaspického moře po celý rok a létají na hnízdiště v severnějších oblastech se začátkem ledového driftu.

Jméno Mute labutě
latinský cygnus olor
Rodina kachna
Migrace Na severu stěhovavý, na jihu pohoří kočovný
Jídlo Vodní rostliny, zřídka malé ryby a další živočichové
Размеры Velmi velký pták
Známky Bílé zbarvení, červený zobák s hrbolem, dlouhý krk, černé tlapky

Zajímavá fakta o labutích

  • Kromě labutí německých žijí v Rusku ještě 2 druhy labutí: labutě velké a labutě tundrové. A celkem je na světě 7 druhů: americký, trubač, černý, černokrký;
  • Němé a další labutě Starého světa jsou bílé. A černé labutě žijí v Austrálii, odkud je lidé rozšířili do celého světa;
  • jsou známy případy hybridních potomků němých ptáků s jinými druhy labutí;
  • labutě postupně bělají – kuřata mění šedé opeření o 2-3 roky;
  • Celkově se labutě dožívají až 28 let;
  • počet labutí je heterogenní a v řadě regionů je uveden v červených knihách;
  • a v oblasti Astrachaň je populace němých obrovská a dokonce je povolen lov na ně;
  • Labutí maso je jedlé, za starých časů bylo vysoce ceněno. A nyní je lepší tyto majestátní ptáky obdivovat než jíst;
  • labutě jsou výborní plavci, ale neradi se potápějí – ke sběru potravy ze dna jim stačí sklopit dlouhé krky.

popis

Labutě jsou velmi velké bílé vodní ptactvo s dlouhým krkem. Němý je největší z labutí nalezených v Rusku.

  • tělo – 125-155 cm;
  • rozpětí křídel 21-=250 cm;
  • délka ocasu – 18-25 cm;
  • délka zobáku: 10-11 cm;
  • metatarsus 10-12 cm;
  • hmotnost: 7-15 kg.

Jak vypadá muž a žena?

Labutě s věkem získávají jasně bílé peří, mladí ptáci mají našedlé peří. Podle barvy je snadné odlišit dospělce od prvoletých ptáků a mláďat, ale není možné takto rozpoznat samce a samice. Chcete-li to provést, musíte se podívat na zobák: nad ním je hrbol, který je u mužů o něco větší.

Dlouhý krk s charakteristickým prohnutím ve tvaru písmene S, proto je hlava vždy mírně spuštěna dolů. Nohy jsou černé a s plovacími pásy. Plavající ptáci mají ocas mírně zvednutý.

ČTĚTE VÍCE
Jak chytit okouny na řece?

kuřátko

Mladí ptáci jsou hnědošedí, na zobáku není žádný hrbol, ale otok se objevuje poměrně brzy, nohy jsou načervenalé. Jsou známy dvě barevné fáze chlupatých kuřat: „bílá“ a „šedá“, navíc existují kuřata středních barev. Barva kuřat (množství pigmentu) je určena párem alelických genů spojených s pohlavím (dominantní barva je šedá). V řadě zemí západní Evropy je mezi kuřaty bílý morf němých kuřat v průměru 19.4 %.

Bílé opeření u kuřat je extrémně vzácné. Obvykle se jedná o šedé ptáky, kteří se postupně stávají sněhově bílými (ve 2-3 roce života). Ale i v tomto věku je možné rozeznat nezralého jedince podle ne tak světlého zobáku.

Zvuky a výkřiky

Své jméno dostal podle charakteristického syčení, které vydává ve chvílích podráždění; Jeho obvyklý hlas je stejný jako hlas křiklouna, trubka, ale více chraplavý a chrastící. Tato je nejtišší ze všech labutí (v Anglii jí dokonce říkají „mute“). Tichý zpěv němého němého je vysvětlen strukturálními rysy průdušnice – tento druh nemá zvláštní prsteny, takže volání není tak hlasité jako volání zpěvu a trubače.

Existují tři hlavní typy zvuků produkovaných němými labutěmi:

Syčí, aby odvrátili hrozby. Vrčení se obvykle používá při svatebních obřadech. Posazený zvuk často doplňuje další volání labutí.

Podobné druhy

Němý je v povaze poměrně snadno rozeznatelný, plave na vodě, má krk dvojitě zakřivený (jako písmeno „S“) a hlavu se zobákem skloněnou dolů, zatímco terciální letky jsou často zvednuté nahoru. Od ostatních labutí se liší přítomností hrbolku (samec) nebo otoku (samice) na bázi hřbetu zobáku.

Husy se liší od labutí velikostí – hmotnost němého může dosáhnout 15 kg, ale husy zřídka přesahují 5 kg. Dlouhý krk s esovitou křivkou také odlišuje labuť od husy, která má krky rovné. Méně znatelným rozdílem je černý klín od zobáku ke koutku oka – pruh kůže bez peří, podobný uzdičky.

V letu se hejno labutí liší od hus velkou velikostí a dlouhým krkem. Od ostatních labutí je lze odlišit červeným zobákem, mírně zakřiveným krkem a dlouhým ocasem.

ČTĚTE VÍCE
Které sazenice třešní jsou nejlepší?

Kde žijí labutě

Zpočátku labuť němá zabírala místní území: slaná a čerstvá jezera střední Asie a jižní Sibiře. Ale s pomocí lidí byl němý pták distribuován téměř po celém světě. Nyní je rozšířen hlavně mezi 40° a 60° severní šířky, od západní Evropy po severní Čínu. Introdukován v Severní Americe, Jižní Africe a Austrálii.

V minulém století labuť němá nezávisle prozkoumávala nová území kvůli lidské činnosti. Němý se stahuje na sever, kolonizuje městské parky, kde často zimuje.

Mute je v Rusku distribuován nerovnoměrně. V mnoha regionech je zahrnut v červených knihách a v jiných je to četný pták. A v oblasti Astrachaň byl dokonce povolen lov labutí, protože populace těchto ptáků se stala velmi velkou, což může způsobit velké poškození vodní vegetace.

Migrace: stěhovavý pták nebo ne?

Migrační chování labutí do značné míry závisí na regionu a povětrnostních podmínkách. Tito ptáci mohou být jen částečně nazýváni stěhovavými, jsou to spíše nomádi, kteří jsou schopni provádět dlouhé lety během tuhých zim.

Labutě velké, hnízdící ve volné přírodě na severu jejich areálu, jsou stěhovaví ptáci. Na jihu vedou sedavý nebo kočovný způsob života. Někteří jedinci, kteří hnízdí v antropogenních oblastech, tam mohou zůstat i na zimu.

Na jaře přilétají labutě brzy – první jedinci se objevují s tvorbou roklí na jezerech a řekách. Na jihu Ruska hnízdí od začátku května a ve středním pásmu – ve druhé polovině dubna.

Podzimní migrace začíná malými migracemi podél vodních ploch v druhé polovině srpna. V tomto okamžiku mladý pták vezme křídlo. V září až říjnu labutě na zimu odlétají.

Kde zimují

Němý zimuje na jihu Středozemního moře a jižního pobřeží Kaspického moře, v malých počtech v severní Africe (hlavně v Egyptě) a Iráku. Někteří jedinci přežívají chladné období roku ve velkých městech – parcích, výpustích z čistíren odpadních vod, elektráren.

U nás jsou na pobřeží Kaspického a Černého moře zaznamenány velké koncentrace zimujících velryb velkých.

Kde žijí v létě?

Při migracích se labutě často vyskytují na velkých řekách, zde odpočívají od tahu. V takových nádržích však hnízdí jen zřídka, preferují těžko dostupná jezera, slepá ramena a delty velkých řek a slaná jezera.

ČTĚTE VÍCE
Jak můžete natřít litinová kamna?

Mohou obsadit sladkovodní a slané vodní útvary. Labutě mají obzvláště rády jezera zarostlá rákosím a orobincem. Na takto uzavřených místech chovají své potomky.

Zajímavé je, že během období rozmnožování labuť značně proměňuje území. Samec aktivně vytahuje stonky orobince z vody. Ptáci je používají ke stavbě hnízda, což jim také umožňuje udržovat otevřenou hladinu vody, aby němí ptáci měli kde plavat a krmit se.

Houba němá snadno osídluje umělé nádrže:

  • rybníky pro ryby a zavlažování;
  • rašelinové lomy;
  • dokonce i jezera a rybníky v městských parcích.

Reprodukce

Labutě se staly ztělesněním takových pojmů, jako je láska, rodina, věrnost, oddanost. Tito ptáčci tvoří pár na celý život, neustále se o svého partnera starají, pomáhají mu a chrání ho. V období páření páry labutí předvádějí ukázky na vodě: klanění se, mávání křídly, čeření peří, jdou za sebou, zkříží krk.

Kde hnízdí?

Labuť hnízdící je rozšířena v západní a střední Evropě, lokálně – ve většině jihozápadní Evropy, v povodí Černého a Kaspického moře a střední Asie až 90° východně.

Němé páry většinou hnízdí samotářsky, ale někdy tvoří něco jako kolonie. Labutě častěji vykazují přísnou teritorialitu a nedovolují ostatním přiblížit se k hnízdu a hranicím jejich území.

U všech druhů labutí se na stavbě hnízda podílejí oba členové páru. Hnízdo je hromada orobince, rákosí a další vodní vegetace. Průměr labutího hnízda je 1,5 metru a výška do půl metru. Obvykle jsou ukryty v husté polovodní vegetaci, ale někdy se nacházejí až 50 metrů od vody.

Chovné kuřata

Samice vejce inkubuje – téměř celou dobu tráví v hnízdě, snůšku opouští jen na pár hodin během dne. V této době ji v hnízdě nahrazuje samec.

Ale po zbytek času samec svou partnerku neopouští. Buď zůstane vedle ní v hnízdě, nebo jí přinese orobince na stavbu – labutě pokračují ve stavbě i po dokončení snůšky. Ztenčení orobince je nezbytné pro udržení otevřených vodních ploch, kde se labutě živí.

Labutě mají ve snůšce 5-7 vajec, zřídka se z nich vylíhne až 12 kuřat. Vejce jsou velká (7×11 cm, váží až 350 gramů) a šedozelené barvy. Inkubace trvá 35-38 dní.

ČTĚTE VÍCE
Mohou se brambory stát jedovatými?

Labutě jsou starostliví rodiče. Mláďata neustále následují dospělé, často plavou na zádech. Rodiče se o mláďata starají velmi dlouho – mláďata zůstávají i v zimě u rodičů a na jaře s nimi odlétají do hnízdišť. A teprve po postavení nového hnízda začnou rodiče roční labutě odhánět.

Co jedí

Labutě jsou býložraví ptáci. Jejich hlavní potravu tvoří vodní rostliny, které pokrývají dno mělkých vodních ploch, sladkovodních i mořských lagun, hustým kobercem.

Hlavní druhy živných rostlin ve volné přírodě:

Velmi neobvyklý způsob, jak labutě získat potravu v mělké vodě. Nejprve „šlapou“ tlapkami, aby rozdrtily stonky a omyly hlízy z půdy, a pak se obrátí dnem vzhůru a ponoří hlavu do vody. Tento způsob získávání potravy je však velmi nehospodárný, takže ptáci často mění místa krmení.

Labutě se živí filtrováním vody, takže přijímají nejen rostliny, ale i živočišnou potravu. Mohou to být hmyz, malé ryby, měkkýši. Někdy se pozoruje, že labutě se živí masem mrtvých zvířat: ryb, ptáků, žab. V zimě se labutě mohou živit rybami ve značném množství, sbírat jedince, kteří zemřeli v důsledku smrti, nebo aktivně lovit.

Němí tlamy získávají část potravy na souši, zejména na jaře. Zde jedí pupeny a mladé výhonky rostlin, semena a výhonky obilovin, husy a přesličky. Při podzimních migracích se hejna labutí mohou zastavit na polích a posbírat zbytky sklizně obilovin, luštěnin, hlíz a dalších plodin.

Labutě se stále častěji stávají běžnými městskými ptáky. V zimě je pro ně obtížné získat jídlo, takže krmení nebude zbytečné. V parku můžete labutě nakrmit ovesnými vločkami nebo celozrnným ovsem a ječmenem.

Závěr

Elegantní bílé labutě jsou skutečnou ozdobou našich nádrží. Tito opeření obři nemají ve volné přírodě téměř žádné nepřátele, ale lidé pro ně představují nebezpečí: pytláci a jarní pád trávy způsobují populaci těchto ptáků obrovské škody. A i když je těchto ptáků v Astrachaně mnoho a dokonce je povolen lov, v jiných oblastech jsou to vzácní ptáci. Setkání s nimi je proto pro přírodovědce opravdovým svátkem!

Reference na článek:

  1. Hnízdění labutě velké Cygnus olor na jezeře Sredny Kaban v Kazani. V.A.Andreev// Russian Journal of Ornitology 2020, Volume 29, Express Issue 1884: 571-572
  2. Hnízdění labutě velké Cygnus olor na středním Uralu. A.V.Lugaskov, L.N.Stepanov // Ruský ornitologický časopis 2008, svazek 17, expresní vydání 401: 267
  3. Zimní setkání labutě velké v Irkutské oblasti. Popov. V.V. // Bajkalský zoologický časopis, 2012 č. 1
  4. Historie výskytu labutě velké Cygnus olor při hnízdění v Leningradské oblasti. V.A. Buzun, V.M. Brave // ​​​​Ruský ornitologický časopis 2017, svazek 26, expresní vydání 1483: 3321-3323
  5. Labutě evropského severovýchodu Ruska / Yu. N. Mineev, O. Yu. Mineev; resp. vyd. A. I. Shepel. –Syktyvkar: Vědecké centrum Komi Uralské pobočky Ruské akademie věd, 2014. – 128 s.
  6. Labutě světa. Struktura a vývoj signalizačního chování. Panov E.N. Pavlova E.Yu. // M.: Partnerství vědeckých publikací KMK. 2015. 163 s., tabulka. 14, knihovna 134 titulů, 56 ilustrací, 8 barevných karet
  7. Labuť velká Cygnus olor v Brjanské oblasti. E.Yu.Kaigorodova// Russian Journal of Ornitology 2016, Volume 25, Express Issue 1293: 1991-2006
  8. Labuť velká v oblasti Pskov. S.A. Fetisov a další // Ruský ornitologický časopis 1998, č. 32
  9. Pozorování křížence labutě velké a labutě velké. Panov E.N. Pavlova E.Yu. // Zoologický časopis, 2010. č. 2
  10. Nálezy labutí Cygnus olor v zimě v Baškirii. A.F. Mamatov // Ruský ornitologický časopis 2018, svazek 27, expresní vydání 1676: 4875
  11. Neobvyklé bílé opeření mláděte labutě velké Cygnus olor v oblasti Pskov. S.A. Fetisov // Russian Journal of Ornitology 2017, Volume 26, Express Issue 1514: 4395-4398
  12. O zimní ekologii labutě velké Cygnus olor v severozápadní oblasti Černého moře. M.E.Zhmud // Ruský ornitologický časopis 2003, Express Issue 228: 752-755
  13. O hnízdění labutě velké Cygnus olor na pevninských jezerech na jihozápadě Leningradské oblasti. V.M. Brave // ​​​​Russian Ornitological Journal 2016, svazek 25, expresní vydání 1236: 123-125
  14. Denní výdej času u labutě velké Cygnus olor během inkubační doby. T.A.Ilyina, A.V.Bardin // Ruský ornitologický časopis 2013, svazek 22, Express Issue 864: 873-875