Mnoho plemen domácích hus je potomky divokých šedých.

Latinský název – Anser anser

Anglický název – Grey lag goose

Třída – Ptáci (Aves)

Čeleď – kachny (Anatidae)

Rod – husy (Anser)

Stav druhů v přírodě

Husa šedá je jedním z nejznámějších, kdysi početných a rozšířených druhů hus. V mnoha částech svého areálu je klasifikován jako druh zvěře. Podle mezinárodního statutu se jedná o druh, jehož existence nevyvolává obavy – IUCN (LC).

Některé populace jsou tolerantní k vyrušování a hnízdí na člověkem upravených stanovištích, kde je jejich počet stabilní nebo roste. Ve většině Ruska je však husa šedá stále vzácnější.

V Rusku bývaly husy šedé jedním z hlavních komerčních druhů. V současnosti však v důsledku výrazného snížení počtu ztratily svůj komerční význam; V některých regionech je dokonce lov hus šedých zakázán.

Vztah mezi lidmi a šedými husami se však neomezoval pouze na lov. Vzhledem k tomu, že byly velmi „chytré“, byly tyto husy dobře ochočené a právě z nich vzešlo mnoho moderních plemen domácích hus: Kholmogory, Tula, Shadrin, Emden a Toulouse. A nyní se chycené mladé, divoké šedé husy dají snadno zkrotit. Zároveň ale neztrácejí přirozené instinkty a i ti z nich, které vychovaly domácí husy, odlétají na podzim na zimu. Některé z nich se v příštím roce vrátí ke stejným majitelům.

A šedé husy byly domestikovány velmi dávno – v Egyptě, již 2200 př.nl, byli tito ptáci chováni jako domácí ptáci. Ve starověkém Římě se husy staly národním symbolem, ztělesněním loajality a bdělosti. Posvátné chrámové husy svým křikem varovaly obránce města před výskytem nepřátel. Je pravda, že druhová identita těchto chrámových hus nebyla přesně stanovena a dokonce existuje názor, že šlo o husy nilské. Ale rčení, že „husy zachránily Řím“, existuje dodnes. Ve starověkém Řecku byly husy považovány za posvátné ptáky. Olympští bohové Héra, Apollo a Hermes se lidem obvykle zjevovali v doprovodu hus.

Obyvatelé severních zemí také zacházeli s husami laskavě. Husy se často objevují v Andersenových pohádkách, hrdina pohádky Selmy Lagerlöfové „Nilsova báječná cesta s divokými husami“, husa Martin, s největší pravděpodobností patřil právě k husám šedým.

V ruském folklóru jsou i písně a pověsti o husách, sice domácí, ale vznikly z divokých. 28. září, právě když husy odcházejí na zimu, se slaví Den husy Nikity. A ve městě Pavlov v regionu Nižnij Novgorod už dávno existuje taková národní zábava, jako jsou husí zápasy. Takovým bojovným husám je dokonce pomník. Tato zábava není tak krvavá jako kohoutí zápasy. Husy nikdy nebojují na život a na smrt a nesnaží se dobít poraženého. Pokud husa přizná, že byla poražena, vítěz se ji nepokusí zabít, jako se to stává při kohoutích zápasech. Husy se chovají vznešeněji. Husy bojové jsou také domácí ptáci, ale soudě podle vzhledu a chování jsou potomky hus šedých.

ČTĚTE VÍCE
Je možné aplikovat Actovegin do svalu?

Rozšíření a stanoviště

Husa šedá hnízdí na tichých stojatých vodních plochách v severní a střední Evropě a v mírném pásmu Asie až po Dálný východ.

Hlavní biotopy jsou jezera a mrtvá ramena s rákosovými houštinami, luční nivy a nízko položené bažiny. V Norsku hnízdí ve skerries a fjordech a stává se z něj přímořský pták.

Husa šedá je poměrně velký pták: délka těla 70-90 cm, hmotnost – od 2 do 4,5 kg, rozpětí křídel 150-180 cm a samci jsou znatelně větší než samice. Peří je šedohnědé s vlnitým vzorem na krku a na břiše. Dospělí ptáci mají na břiše tmavé skvrny. Zobák a nohy jsou oranžové u ptáků na západě areálu a růžovo-červené na východě.

Životní styl a společenské chování

Husa šedá dobře plave a potápí se a na souši se cítí stejně sebejistě, protože tyto husy se nejčastěji živí na souši. Husy se potápějí pouze v období línání, po zbytek času to nedělají. Jejich let je nízký, s řídkými údery křídel. Při migraci se však hejna hus zvednou do výšky 6-7 tisíc metrů. Létají v hejnech, v klínu nebo méně často v řadě. Počet ptáků v jednom hejnu se může lišit – od několika ptáků po několik stovek. Na dovolené se hejna spojují, husy se pak zřejmě cítí bezpečněji.

Husy šedé se ze zimovišť vracejí brzy, když ještě neroztál led z nádrží a louky jsou pokryté sněhem. Pro jižní regiony je to první polovina března, pro severní regiony je to duben.

Po skončení hnízdění, respektive na jeho konci, začnou husy línat. V této době mláďata ještě nemohou létat a dospělí ptáci již nemohou létat. Nejprve línají samci, později samice. K línání dochází rychle, a když letky vypadnou, ptáci ztrácejí schopnost létat. V této době vedou husy velmi tajnůstkářský způsob života a dospělí ptáci si spolu s ještě nelétanými kuřaty vybírají ty nejvzdálenější a nepřístupné oblasti. Na jihu dochází k línání v červnu, na severu – do konce července. Línání končí v srpnu, do té doby mláďata také vylétají. Poté se hejna hus začnou připravovat na odlet a v polovině září na severu a v říjnu až listopadu na jihu odlétají na zimu. Zimují v jižní Evropě a Asii, někteří v severní Africe.

ČTĚTE VÍCE
Kdo vynalezl růžičkovou kapustu?

Šedé husy jsou silní a opatrní ptáci. Mimo období rozmnožování vedou skupinový způsob života. V hejnu se obvykle jeden nebo několik ptáků téměř nekrmí a ostražitě se rozhlížejí kolem sebe. V případě nebezpečí takoví ptáci vzlétají jako první, zbytek vstává společně za nimi. Zraněná husa se statečně brání tlučením křídly a může způsobit vážná zranění svým nepřátelům (psi, lišky, polární lišky).

Krmení a chování při krmení

Šedé husy se živí rostlinnými potravinami: bylinné a vodní rostliny, semena, bobule. Na jaře se živí jak na souši, tak ve vodě, jedí vodní rostliny, mladé výhonky trav a ozimých plodin. V období hnízdění a línání se živí převážně vodními a polovodními rostlinami. Po línání tvoří základ stravy suchozemské rostliny: semena, obiloviny, bobule. Určitá selektivita hus ve vztahu k různým krmivům je známa v souvislosti s ročním obdobím, lokalitou a vlastnostmi jednotlivých ptáků.

Při získávání potravy ze dna nádrže husy jako kachny ponořují krk a přední část těla do vody a končí kolmo k vodní hladině.

Po skončení línání začínají husy šedé provádět krmné lety v rodinách nebo malých skupinách 2-3 rodin. Při západu slunce hejno odlétá, aby se nakrmilo, a v noci se vrací na mělčiny a otevřené oblasti pobřeží, kde ptáci spí buď ve stoje, nebo vleže na písku. Za svítání opět vylétají nakrmit se a přes den zase odpočívají, ale na jiném místě. Na zimovištích, pokud nejsou rušeny, se husy krmí a odpočívají na stejných místech a kde jsou pronásledovány, neustále mění místa.

Housata se živí společně s dospělými jedinci, ale potravu si získávají sami.

Dříve, když byly husy šedé hodně, způsobily určité škody na ozimých plodinách. Ale v současnosti mohou úrodě na zimovištích škodit jen tehdy, když se shromažďují ve velkých hejnech.

Hlas husy šedé je velmi rozmanitý a jeho hlasité volání se vyznačuje zvláštním kovovým tónem podobným trubce. Zvláště často hejno šedých hus „mluví“ během letu.

Rozmnožování, výchova potomků a chování rodičů

Husy šedé hnízdí v samostatných párech nebo v řídkých koloniích. Na hnízdiště létají většinou v párech, méně často se páry tvoří již na hnízdištích. Husy šedé pohlavně dospívají ve 3-4 letech, ale známky námluv jsou pozorovány dříve, ve 3. roce. Samec se přitom zdržuje v blízkosti jedné samice a odhání od ní nejen skutečné protivníky a konkurenty, ale i ty imaginární. Po takových rituálních námluvách nemusí dojít k hnízdění.

ČTĚTE VÍCE
Jaký hmyz nemá rád trávu pelyňku?

Přestože páry hus létají na hnízdiště ještě zasněžené, hnízdo začnou přímo stavět až poté, co sníh úplně roztaje a vodní plochy se zbaví ledu. Hnízdo staví samice z rostlinných materiálů. Na základně tohoto velkého hnízda jsou velké stonky, větve a někdy dokonce klacky. Horní část tvoří menší a měkčí stonky a spodek je lemován prachovým peřím, které samice vytahuje na prsou a břicho. Takové husí hnízdo se nachází na pahorku, pahorku, tzn. na místě s dobrou viditelností. Území obvykle hlídá samec. Vejce snáší v březnu, dubnu a dokonce v květnu, podle toho, kde husy žijí. Snůška obsahuje 4 až 12 bílých vajec s plavým nebo nazelenalým nádechem, která jsou samice inkubována velmi těsně. Váha čerstvého vejce je od 140 do 240 g. Při opuštění hnízda samice přikryje snůšku chmýřím a pěšky odchází a teprve po ujetí určité vzdálenosti vzlétne. Samec ji na hnízdě nahradí velmi zřídka. Inkubace trvá 28 dní.

Po vysušení housata opouštějí hnízdo a jejich rodiče je vezmou k vodě, kde se mláďata naučí sama hledat potravu. V případě nebezpečí husa mláďata chrání a mláďata se buď schovávají, nebo se potápějí.

Husy domácí, jejichž předky byly divoké šedé husy, se dožívají až 20–30 let, v přírodě samozřejmě méně, ale přesto jsou husy šedé dlouhověké.

Život v moskevské zoo

V naší zoo žijí husy šedé na Velkém rybníku Starého území. Skupina těchto hus čítá 23 ptáků. Husy šedé jsou chovány také v pobočce zoo ve „Votchina of Father Frost“ ve Velkém Usťjugu. Po dokončení opravy Velkého rybníka se husy opět začaly množit, v roce 2016 byly získány odchovy od 2 párů. Vejce z jezírka se obvykle odnášejí do inkubátoru.

Strava, jako všechny husy, je smíšená, zahrnuje rostlinné i zvířecí krmivo, v množství asi 800 g na ptáka.

Husa šedá patří k vodní drůbeži z čeledi kachních. Své jméno získala díky své barvě, díky níž je podobná husám domácím. Mezi všemi odrůdami hus je považován za největšího ptáka: jeho délka těla dosahuje 90 cm, jeho hmotnost se pohybuje od 3 do 5 kg a někdy za dobrých podmínek může dosáhnout 6,5 kilogramu. Husu šedou lze zařadit mezi dlouhojátra, neboť jsou známy případy, kdy se v zajetí zástupce tohoto druhu dožil až 80 let. Lov husy šedé je mezi myslivci na jaře a na podzim velmi oblíbený.

ČTĚTE VÍCE
Co mohu udělat, aby moje alergie zmizela?

Jeho opeření má světle šedou barvu, stejnou u samic i samců, nad a pod ocasem zbělá. Na přední straně břicha a na hrudi jsou černé skvrny, zobák je masové barvy a tlapky jsou jasně růžové.
Hlavními stanovišti husy šedé jsou pobřeží Černého moře a Kaspického moře, lesy Evropy a jih Sibiře. V Bělorusku hnízdí pouze v nivě řeky Pripjať a ve Vitebské oblasti, v ostatních oblastech země je lze spatřit pouze při jarních a podzimních migracích na zimoviště a zpět. Husy odlétají na zimu v říjnu, vracejí se v dubnu, přičemž geografie zimovišť husy šedé je velmi rozsáhlá, jejich hejna se nacházejí na afrických a evropských pobřežích moří, na ostrovech Velké Británie v Číně, Indii a řadě arabských zemí. Při létání na velké vzdálenosti se často zastaví, aby si odpočinuli, kde se mohou chvíli zdržet, aby se nakrmili. Místem odpočinku pro husy jsou záplavové oblasti a nádrže nacházející se v blízkosti zimních polí a jiné zemědělské půdy, kde je k dispozici potrava. Na krmelištích husy striktně dodržují denní režim: ráno před východem slunce vzlétnou z míst noclehu a jdou na krmiště. Mohly by to být loňské lány hrachu nebo kukuřice, pole osetá ozimy, husy milují především pole, kde jsou velké louže, mohou tam být celý den. Pokud na poli není voda, pak se v poledne vrátí do rybníka, aby se napili a vyčistili si peří. K večeru se opět vracejí na krmné místo. Po západu slunce odlétají husy na noc k rybníku. Během hnízdění se husy živí převážně vodní vegetací, zpod vody odstraňují její měkké stonky a kořeny.

Při migraci husy obvykle létají v úhlu nebo klínu, což je charakteristické pro většinu hus a kachen, ale někdy se seřadí do řady. Během letu na sebe hlasitě volají, jako by spolu mluvili, husa šedá má hlasitý zvuk trubky, který připomíná opakování kombinace „ha – ha – ha“.
Po návratu ze zimy začíná husa šedá období rozmnožování. Předtím si po roztání sněhu postaví hnízdo na klidném, odlehlém místě. Husy šedé nemají rády blízkost jiného ptactva, a tak jim mohou hnízda i zničit. Stavbu hnízda provádí samice. Jeho základ tvoří větve, větvičky a suchá tráva. Uvnitř lemuje měkkou suchou trávu a prachové peří. Husy si vybírají partnera ne na období páření, ale na celý život. Ke snášení vajíček dochází na jaře od března do června. Samice snáší 4-6 vajec, někdy až 10, a inkubuje je. Samec hlídá hnízdo se samicí, pokud je husa vyjmuta z vajec na krmení, přikryje vejce peřím, aby byla v teple. Mláďata se líhnou po 28 dnech a již druhý den je dospělé husy vodí k vodě, učí je plavat a získávat potravu pro sebe.

ČTĚTE VÍCE
Jaká je teplota pro výsadbu sazenic?

V srpnu jsou mláďata pokryta peřím, do této doby dochází také k línání u dospělých ptáků. Celá rodina bere křídla a připravuje se na dlouhý let do zimování. Shromažďují se v hejnech čítajících až stovky jedinců.

Husa šedá je velmi opatrný pták, takže její lov je považován za obtížný a zároveň zajímavý. Šedé husy extrémně zřídka létají krmit se na stejných polích, raději mění místa krmení, což vážně komplikuje proces jejich sledování a lovu. K lovu šedé husy je důležité používat kvalitní větrné návnady a také je důležité umět správně a zřetelně vydávat potřebné husí zvuky, protože při sebemenší nepravdě se hejno okamžitě otočí a odletí. Je lepší mít vycpané husy šedé husy, nebo pokud jich není dostatek, můžete je naředit vycpanou husou běločelou, která je menší než husa šedá, a proto jí nekonkuruje. jídlo, působící jakoby ve vedlejší roli. Na polích můžete často vidět smíšená hejna husy šedé a kaprů bílého. Vzhledem k tomu, že husa šedá je velmi opatrný pták, je třeba k otázce maskování přistupovat velmi opatrně, protože sebemenší detail, záblesk z nábojnice nebo vybavení, nebo pohyb lovce může ptáka vyděsit a lov se neuskuteční. .