Článek napsal Pavel Čajka, šéfredaktor časopisu Poznavaika. Od roku 2013, od založení časopisu, se Pavel Čajka věnuje popularizaci vědy na Ukrajině a ve světě. Hlavním cílem časopisu i tohoto článku je vysvětlit složitá vědecká témata jednoduchým a přístupným jazykem

Obsah:

Popis, struktura, charakteristika

Přestože se koala pro určitou vnější podobnost nazývá medvěd vačnatec, nebo medvěd australský, se skutečnými medvědy nemá nic společného, ​​koala a medvěd nejsou ani vzdálení příbuzní. Koala patří do čeledi vačnatců, kterou zastupují tři druhy: samotné koaly, vombati a klokani. Vombat je nejbližší příbuzný koaly. Vzhled koaly je velmi neobvyklý. Jeho srst je krátká a hustá, obvykle šedá, kouřová barva, ale existují koaly s hnědými odstíny. Ale její břicho je vždy bílé. Délka těla koaly je 60-85 cm s hmotností až 14 kg. Oči koaly jsou malé a slepé, zrak není její největší předností, ale slabý zrak koaly je plně kompenzován vynikajícím sluchem a čichem. Velké uši koaly se nacházejí na okrajích hlavy a jsou také pokryty srstí. Koala má také velký zploštělý černý nos. Zuby koaly jsou ideální pro požírání rostlin, ale podobnou stavbu zubů mají všichni vačnatci, včetně vombatů, těchto nejbližších příbuzných koal. A protože koaly žijí převážně na stromech, příroda jim nadělila houževnaté přední tlapy s dlouhými drápy (podporující houževnatost). Přední tlapka každé koaly má dva palce s dvojitou falangou a tři standardní třífalangeální prsty. Zadní nohy jsou uspořádány jinak – na noze koaly je pouze jeden velký palec bez hřebíků a čtyři běžné prsty. Díky houževnatým předním tlapám se koaly snadno přichytí k větvím stromů a v této poloze večeří, odpočívají a dokonce i spí. Má koala ocas? Ano, existuje, ale jen ocas koaly je tak krátký, že je pod srstí prakticky neviditelný.

Habitat

Všechny koaly, stejně jako celá rodina vačnatců obecně, žijí pouze na jednom kontinentu – Austrálii.

Historie objevu koal

Životnost

Délka života koaly ve volné přírodě je 13-18 let.

Jídlo

Co koaly jedí? Všichni jsou býložraví vegetariáni a jejich hlavním zdrojem potravy jsou výhonky a listy eukalyptu. Zajímavé je, že koaly nemají prakticky žádné potravní konkurenty, protože listy eukalyptu, které obsahují málo bílkovin a navíc obsahují kyselinu kyanovodíkovou, nejsou pro ostatní býložravce zajímavé. Ale ani mezi eukalypty nejsou všechny listy a výhonky vhodné pro potravu pro koaly, díky svému dobře vyvinutému čichu z nich dokážou vybrat to nejméně toxické. Obecně platí, že koaly jedí podle zoologů pouze 120 druhů eukalyptů z 800 nalezených v přírodě. Koala sní 0,5 až 1,1 kg listů denně, což je relativně málo, ale protože jsou všechny koaly flegmatické a neaktivní, stačí jim to. Někdy také mohou jíst běžnou půdu, čímž kompenzují nedostatek některých minerálů v těle. Pokud jde o název koala – „nepijící“, je do určité míry oprávněný, protože všichni vačnatci spotřebovávají velmi málo vlhkosti; koaly obvykle potřebují ranní rosu, která se usadí na listech, a vlhkost přítomnou v listech eukalyptu, aby uhasila jejich žízeň . Ale během období nemoci nebo sucha mohou koaly pít vodu z různých čerstvých zdrojů, stejně jako všechna ostatní zvířata.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho můžete uchovávat ryby v soli?

Život

Nepřátelé v přírodě

V přírodních podmínkách koaly nemají prakticky žádné nepřátele, protože i divocí psi, dingové, tito australští predátoři se koalám obecně vyhýbají kvůli jejich jasné eukalyptové vůni. Lidská činnost má ale na jejich populaci velmi neblahý vliv, v poslední době silnice stále častěji protínají australské eukalyptové lesy, dědictví koal, a často neohrabané a pomalé koaly umírají pod koly aut.

druhy

Ve skutečnosti jsou koaly zastoupeny pouze jedním druhem, je to obyčejná koala, australská, a je popsána v našem článku.

Reprodukce

Období páření koalů začíná v říjnu a trvá do února. V tomto období si koaly začínají vybírat své milostné partnery. Čím větší je samec koaly a čím hlasitěji je schopen křičet, tím atraktivnější bude pro samice. Velmi zajímavé je také to, že mezi koalami je mnohonásobně méně samců než samic, prostě se jich méně rodí a ve výsledku jeden samec oplodní většinou od tří do pěti samic za sezónu. Březost samice koaly trvá 30–35 dní, poté se narodí jediné mládě, ve velmi vzácných případech se mohou narodit i dvojčata. Také otěhotnění u samice koaly může nastat pouze jednou za dva roky. Malé koaly se rodí nahé, bez srsti a jsou zprvu v pečlivé péči své matky, pijí mateřské mléko a sedí ve váčku jako mláďata klokanů. Když malé koaly trochu dospějí, začnou lézt na matčin zátylek a ulpívají na srsti. Po roce se stanou připravenými na dospělý život, ale v blízkosti matky zůstávají až do věku dvou nebo tří let. Teprve po dosažení pohlavní dospělosti, ve druhém nebo třetím roce života, opouštějí navždy svou matku, aby se staly nezávislými dospělými koalami.

Obsah doma

Zajímavá fakta

  • Samec koaly má rozeklaný penis, zatímco samice má dvě vagíny, a tedy dvě dělohy. Člověk by však neměl být překvapen, protože podobná struktura pohlavních orgánů je charakteristická pro všechna zvířata z rodiny vačnatců.
  • Koala je jedním ze vzácných savců, kteří mají jedinečné vzory na polštářcích prstů. Tu mají kromě koal jen některé opice a samozřejmě lidé.
  • Koala má velmi pomalý metabolismus, metabolismus, který určuje její přirozenou pomalost. V tom ho předčí jen ještě pomalejší lenoch, o kterém je na našem webu také zajímavý článek.
ČTĚTE VÍCE
Jak často by se měly jabloně v létě zalévat?

Autor: Pavel Čajka, šéfredaktor časopisu Poznavayka

Při psaní článku jsem se snažil, aby byl co nejzajímavější, nejužitečnější a nejkvalitnější. Budu vděčný za jakoukoliv zpětnou vazbu a konstruktivní kritiku ve formě komentářů k článku. Své přání/dotaz/návrh můžete také napsat na můj mail pavelchaika1983@gmail.com nebo na Facebook, s respektem k autorovi.

Tento článek je dostupný v angličtině – Koala Bear.