Kachna – zástupce ptáků z několika rodů čeledi Anatidae: kachny šelmy, potápěčské kachny (pochards), kachny bělohlavé, kachny fušující, kachny parní, kachny pižmové a mořští; celkem více než 110 druhů. Kachny jsou rozšířené, v Rusku je více než 30 druhů. Kachnímu samci se říká kačer.

Mallard (lat. Anas platyrhynchos) je pták z čeledi kachen (Anatidae) řádu Anseriformes. Nejznámější a nejrozšířenější kachna divoká. Částečně stěhovavý pták. Obývá sladké a mírně brakické vodní plochy. V posledních letech mnoho ptactva zimuje na nezamrzajících nádržích ve velkých městech a jejich okolí.

Kachna divoká je jedním z hlavních předmětů sportovního a místy i komerčního lovu. Většina moderních plemen domácích kachen, kromě těch získaných z kachny pižmové, byla vyšlechtěna z kachny divoké selekcí.

Внешний вид

Divoká kachna je velký pták s velkou hlavou a krátkým ocasem. Délka těla samic a samců se pohybuje od 50 do 62 centimetrů. Rozpětí křídel tohoto ptáka se pohybuje od 80 do 100 centimetrů. Délka křídel samců a samic se liší. Délka křídel u samice je od 20 do 25 centimetrů a u samců od 27 do 30 centimetrů. Hmotnost dospělé kachny divoké se pohybuje od 500 gramů do 1,5 kilogramu. Barva zobáku těchto ptáků se liší v závislosti na pohlaví. U kačerů se v období páření zobák zbarví okrově a má černý dráp. Barva zobáku dospělých kachen se pohybuje od tmavě šedé s oranžovými okraji až po jasně oranžovou po celém povrchu. Kachna má vždy malé černé skvrny na kořeni zobáku.

Divoké kachny mají výrazné pohlavní znaky, které jsou jasně viditelné v zimě a na jaře, kdy ptáci začínají období páření. V tomto období se peří na hlavě kačera leskne a získává jasně tmavě zelenou barvu. Káčer má na krku bílý „límec“. Hřbet ptáka je zbarven hnědošedě s tmavými tahy. Břicho kachny je šedé, hruď hnědá a oblast nad ocasem černá. Křídla kachen jsou velmi barevná. Peří jsou nahoře natřena šedavými odstíny a na okrajích je jasně viditelná fialová barva, ve spodní části jsou křídla zcela bílá. Velikost fialového zpětného zrcátka se zvyšuje s věkem. Kachní ocas má ocasní pera, která tvoří černou kadeř. Zbývající ocasní pera jsou šedá. Po letním pelichání ztrácí samec svou jasnou barvu a stává se podobným samici.

S nástupem podzimu rozeznáte samičku od samce pouze podle žlutého zobáku a hrudi, která je zbarvená do kaštanu. Nohy divoké kachny jsou oranžové a blány jsou výrazně tmavší. Samice divoké kachny si zachovává barvu po celý rok. Pozná se podle pestré kombinace hnědé, červené a černé barvy po celém povrchu těla. Peří horního ocasu a spodní části ocasu jsou zbarvené do červenohnědé nebo hnědočervené barvy. Hrudník samice je slámově zbarvený. Charakteristickým znakem samice je lesklé zrcátko na křídlech, tmavý pruh přes oko a světlý pruh nad očima. Kachňata vypadají jako jejich matka, bez ohledu na jejich pohlaví.

ČTĚTE VÍCE
Jakou zeminu potřebuje buxus?

Obvyklý hlas je tiché kvákání – „rab-rab-rab“. Ženský hlas je kvákavý, jako u kachny domácí. Místo kvákání má samec tlumený sametový zvuk „shaaak“ nebo „shyaaaark“. Při vyděšení je kvákadlo delší, ale před vzletem je tiché a zbrklé. Ženský hlas na podzim a v zimě, který volá samce, je hlasité „kuak-kuak-kuak-kuak-kuak“. Když se dvoří samice, káčeri vydávají vysoký, ale chraplavý hvizd pomocí syrinx, kostěné struktury na dně průdušnice.

Habitat

Kachny jsou distribuovány po celém světě. Tito divocí ptáci nežijí pouze v Antarktidě a na několika oceánských ostrovech.

Mimo období rozmnožování – ve shlucích línání, při migraci a v zimovištích se kachna divoká zdržuje v hejnech, jejichž velikost se může pohybovat od několika jednotek až po několik stovek až tisíců jedinců.

Ekologie

Kachna divoká se běžně vyskytuje ve středním lesním pásmu a lesostepi, na severních hranicích stromové vegetace, v horách a ve většině pouští se stává vzácným.

Obývá širokou škálu nádrží se sladkou, brakickou nebo slanou vodou a mělké oblasti, ale vyhýbá se jezerům se zcela holými břehy, potokům, horským řekám a jiným rychle tekoucím tokům, stejně jako oligotrofním nádržím (obsahujícím málo organické hmoty). V období hnízdění preferuje vnitrozemské sladkovodní nádrže se stojatou vodou a břehy porostlé rákosem, orobincem či jinou vysokou trávou. V lesní tundře se usazuje především v zalesněných oblastech u řek, v lesním pásu často obývá mrtvá ramena v zalesněných nivách, ale vyhýbá se úzkým lesním tokům. V lesostepích také často hnízdí v ostřicích. Je extrémně vzácný v pouštní zóně, hlavně v mokřadech. Mimo období rozmnožování často žije v ústích řek a mořských zátokách podél pobřeží. Tolerantní vůči lidem, často se vyskytuje v městských rybnících, nádržích a zavlažovacích kanálech.

Život

Žije samostatně, v párech a v hejnech na vodě nebo v její blízkosti. Let je rychlý a velmi hlučný. Mávání křídel je doprovázeno častými zvonivými zvuky „twit-vit-vit-vit“, podle kterých lze kachnu divokou rozlišit, aniž by vůbec viděl létajícího ptáka. Létající pták má na křídle jasně viditelné bílé pruhy, které lemují zrcadlo. Z vody stoupá poměrně snadno.

Potápí se, jen když je zraněná, a je schopná plavat desítky metrů pod vodou. Kolébá se po zemi, ale když je zraněná, dokáže hbitě běhat.

ČTĚTE VÍCE
Jak se zbavit brouků na zahradě?

Jídlo

Divoké kachny filtrují potravu v rybnících a vybírají si drobné rostliny a živočichy. Hlavní strava divokých kachen zahrnuje rostlinnou potravu, malé ryby, pulce, hmyz, korýše a žáby. Na rybnících můžete často pozorovat, jak kachna stojí ve vodě ve svislé poloze, aby dosáhla na rostliny na dně nádrže. Kachna se zpravidla nakládá do vody od 30 do 35 centimetrů. Divoké kachny se za potravou nepotápějí. S nástupem jara, kdy se nádrže ještě neroztavily, se kachny snaží otevřít díry. V tomto období si kachna shání přezimované zelené části rostlin. V tomto období se snižuje množství živočišné potravy. S nástupem zimy se kachny živí stonky vodních rostlin a semeny. V létě se kachny živí hlavně rostlinnou hmotou.

Reprodukce

Většina kachen dosáhne pohlavní dospělosti ve věku jednoho roku. U přisedlých populací se kachny párují na podzim, zatímco v jiných populacích dochází k párování na jaře. Období rozmnožování závisí na rozsahu rozšíření kachen.

V jarních hejnech je více samců než samic, protože mnoho samic hyne během období říje. To vede k tomu, že několik kachen začíná bojovat o právo na páření. Někteří samci jsou tak agresivní, že jiné kachny se pod jejich váhou utopí. Proud u samců začíná po podzimním svleku. Kulminace proudu nastává v říjnu, poté aktivita kachen klesá a obnovuje se s obnovenou vervou s nástupem jara. Samci lekkingů se shromažďují na vodě a plavou kolem samice. V tuto chvíli zatahují krky, sklopí zobáky a samcům cukne ocas. Samec najednou začne házet hlavou nahoru a dopředu. Tuto akci doprovází ostrý hvizd a fontána šplouchnutí. Když si samec všimne vhodné samice, začne před ní házet hlavu dozadu, zvedne křídlo a schová hlavu za něj. Potom husa přejede nehtem, který má na zobáku, po křídle a vydá chrastivý zvuk.

Stává se, že si samice vybere samce, začne kolem něj plavat a kývá hlavou dozadu. Po páření samec obíhá samičku a poté se obě kachny začnou koupat a setřásat vodu z peří. Kachny si staví hnízda v travnatých houštinách, mezi rákosím a pahorky v krátké vzdálenosti od vody. Snůška obsahuje zpravidla do 10 vajec, která samice inkubuje asi 4 týdny. Kachny v inkubační době neopouštějí své místo, ani když o hnízdo narazí lovec. Samci se na chovu kachňat nepodílejí. V tomto období se samci sdružují do mládeneckých hejn.

ČTĚTE VÍCE
Jak správně zasadit sazenice pivoňky?

Chování

Divoké kachny se usazují v blízkosti sladkovodních útvarů, mimo které tráví poměrně dost času. Většinu dne se cákají ve vodě, čistí se a hledají podvodní potravu. Divoké kachny odpočívají a hnízdí na jednom místě, zatímco ptáci se krmí na jiném místě. Kachny létají po stejných vzdušných koridorech. Zkušení lovci tuto vlastnost ptáků znají a při návratu k odpočinku je sledují. Na místo odpočinku ptáků se však nelze dostat, protože vyděšené divoké kachny mohou snadno změnit své hnízdiště. Divoké kachny mají dobře vyvinutý zrak a sluch. Za normálních podmínek divoké kachny tiše kvákají. Zvuky samice jsou podobné těm, které vydává kachna domácí. Samci vydávají trochu jiné zvuky. Když jsou ptáci v nebezpečí, vydávají táhlé zvuky a při vzletu se tyto zvuky stávají unáhlenými a tichými. V období páření samice vydávají hlasité zvuky a samci začínají pískat.

Ekonomický význam

Na většině svého areálu slouží kachna divoká jako jeden z hlavních objektů sportovního a místy i komerčního lovu. Čistá hmotnost jatečně upraveného těla divoké kachny je 69 % živé hmotnosti kačera a 65 % kachny, což je 835 a 730 g za období lovu.

Na podzim navštěvují pole pšenice, žita, ovsa, prosa a rýže a často na nich způsobují značné škody v oblastech nacházejících se v blízkosti vodních ploch. Spolu s tím přinášejí výhody tím, že ničí škůdce Orthoptera a masivně jedí semena plevelů.

Metody lovu

V moderních podmínkách je kachna divoká jedním z hlavních a oblíbených objektů sportovního a komerčního lovu. Posledně uvedené platí pro jezerní lesostepní oblast, delty jižních řek a zimoviště[6]. Jeho podíl ve vztahu k ostatním druhům pernaté zvěře je více než 50 %.

Lov kachny divoké je povolen v letní a podzimní sezóně – obvykle od úsvitu druhé (třetí) soboty v srpnu, v jižních oblastech o něco později a v jarní sezóně – na kačery po dobu ne delší než 15 kalendářních dnů. V sezóně léto-podzim může být lov se psy, kteří mají průkaz původu, povolen o 2-3 týdny dříve, než je generální datum zahájení sezóny. Na území Ruska jsou pravidla a podmínky lovu stanoveny samostatně v každé republice, území, regionu na základě Vzorových pravidel lovu v Ruské federaci. Nejběžnější a nejrozšířenější je lov léto-podzim.

U některých ptačích druhů je docela snadné rozeznat samce od samice. Pokud jde o kachny, takové rozdíly nejsou vždy zřejmé. Pokud neznáte určité nuance, pak ve většině případů není možné určit pohlaví kachňat, ale stále existují charakteristické rysy vzhledu a charakteru. Následující informace vám pomohou snadno rozlišit kachnu dívku od kachny chlapce.

  • Jak se nazývá kachní samec?
  • Jak rozeznat muže od ženy
    • Ve vzhledu
    • Hlasem
    • Pro genitálie

    Jak se nazývá kachní samec?

    Kachnímu samci se říká kačer. A nejedná se o samostatné plemeno nebo poddruh, ale pouze o termín používaný k označení kachního samce.

    Od samic je odlišuje řada znaků.

    Věděl jsi? Nově vylíhlá kachňata si za matku spletou tvora, který vidí hned po vylíhnutí.

    Jak rozeznat muže od ženy

    Dnes najdete spoustu tipů, jak poznat kačera a kačera. Ale pokud jde o praktickou aplikaci, je jasné, že těchto znaků není tolik.

    Nejtěžší je hledat mezi kachňaty samce a samice. Je nutné rozlišovat mezi kuřaty podle pohlaví, protože je nutné správně vybrat poměr pohlaví v zemědělské populaci.

    Ideální proporce pro chov ptáků pro maso nebo pro vejce se poněkud liší. Jejich správný výběr však pomůže dosáhnout maximální účinnosti.

    Nejpřesnější metody jsou následující metody rozpoznávání.

    Ve vzhledu

    Hlavní vizuální rozdíly mezi draky a kachnami jsou následující:

    • u samců je opeření jasnější než u samic, které mají nejčastěji šedou, matnou barvu;
    • samci jsou vždy větší než samice;
    • samci mají obvykle široké čelo ve tvaru trojúhelníku, samice mají čelo tenčí s hladkými obrysy, spíše lichoběžníkového tvaru;
    • samci mají na krku malý hřeben;
    • u samců je špička ocasu zaoblená, ocas kachen je téměř vždy rovný;
    • samci mají větší zobák;
    • draky jsou zdobeny péřovým vousem.

    Hlasem

    Stojí za to věnovat pozornost zvukům, které vydávají ptáci. Kachny obvykle kvákají a draci většinou syčí. Hlas samice je navíc vždy hlasitější (takto přitahuje kachňata) a hlas samce je slyšet velmi zřídka.

    Důležité! Ve volné přírodě jsou káčeri mnohem větší než kachny, ale u drůbeže tato podmínka není vždy splněna. Někdy jsou samci menší než samice – vše závisí na podmínkách růstu a výživě.

    Pro genitálie

    Na rozdíl od jiných ptáků mají kačeri anatomické rozdíly od kachen. Právě u mužů se ve stěnách kloaky nachází velký penis. Nemusí to být hned patrné, i když velikostí je docela působivé.

    Během hnízdění nebo v období páření se pohlavní orgán může otočit ven, i když je to právě tato důstojnost, která vážně komplikuje život ptáka, protože jeho délka se někdy rovná délce samotného těla.

    Rozdíly mezi kachnou a drakem z hlediska genitálií

    Mužské návyky

    V kachním gangu je vidět, že samice se vůbec nesnaží být vůdci: vždy se drží buď někde stranou, nebo vzadu. A toto pravidlo se dodržuje nejen na procházce, ale i za letu.

    Často i při chovu drůbeže je zaznamenána agresivita ze strany kačerů. Často začnou bojovat o samice nebo potravu.

    Důležité! Vlastnosti chování, stejně jako vnější znaky, podle kterých je pohlaví určováno, se objevují až 2–3 měsíce po narození.

    Aby přilákal samici, drak se neustále pohybuje kolem ní a dostává se do konfliktu s ostatními samci. Manželské hry mohou být doprovázeny serenádami a tanci. Kachna sama může zahájit páření.

    Kromě toho, že kačeri oplodňují samice, nemají v přírodě žádný jiný význam. Z praktického hlediska mají zdravé, chutné maso a hřejivé chmýří, ze kterého se vyrábí oblečení. U pekingských kachen má kačer kudrny na špičce ocasu, ale kachna ne.

    Jak vybrat muže do kmene

    Správné určení pohlaví vám umožní správně určit krmivo a zvolit směr vývoje domu. Abyste si vybrali dobrého draka, měli byste zvážit jeho strukturu.

    Je žádoucí, aby pták splňoval následující parametry:

    • plochý, široký, bez zakřiveného kýlu – měl by být rovnoběžný se zemí;
    • mládě musí být zdravé – zdraví draci se chovají hlučně, aktivně, jejich opeření u kloaky je čisté a suché;
    • stačí zakoupit jedince starší 7 dnů – do tohoto věku mají kachňata čas zesílit.

    Věděl jsi? Někteří lidé určují pohlaví kachen vtipným způsobem: vezmou káčátko za tlapky a spustí ho hlavou dolů. Chlapci budou bojovat a otáčet hlavy, zatímco dívky zůstanou tiše viset.

    Jak vidíte, odhalit rozdíly mezi drakem a kachnou není těžké, stačí se na ptáky podívat zblízka.

    Jak rozeznat draka od kachny: video

    Recenze

    Taky se přidám! I v létě poznáte rozdíl! Samice má žlutý zobák a světlejší opeření, ale kačer má zobák bažinaté barvy a tmavší opeření! A to je jednoznačné. Pozorujte jako nit.

    https://forum.guns.ru/forum_light_message/23/000541-m399366.html
    Všem moc děkuji. za vaši péči a laskavost.

    Ano, tato nádherná 3 pírka s ohybem směrem k hřbetu se začínají objevovat ve 4 měsících. Ale kachna kváká téměř okamžitě a kačer sípe, což je způsobeno strukturou trocheje. 5. července byla provedena první pitva a byla velmi chutná. Pravda, museli jsme každého ptáčka chytit a potřást mu tlapkou. Identifikovali ho podle hlasu, a jak nyní vidíte, nemýlili se.

    Kačeri pižmové jsou ve dvou měsících dvakrát větší než kachny, to je již vidět, a také létají pomaleji než kachny. Kachny mohou být již zcela pokryty peřím, ale kačeri mají na některých místech stále chmýří.