Vyhazují svá mláďata z podkroví výškových budov, zaplavují hlavní město a jeho okolí, nemají slitování ani soucit se svými příbuznými a opravdu milují, když je „všechno v ceně“ – a to je o ptácích. Jsou červené kachny (vědecky nazývané škváry) opravdu takové? Zoolog Tata Zarubina nám pomohl pochopit a zjistit podrobnosti o skutečné rusovlasé hrozbě pro naše město MOSLENTE. Podělila se o nejvíce šokující fakta o tomto ptákovi a také řekla, jak se chovat, když náhle potkáte rusovlasé bestie v ulicích Moskvy.

Gyoergy Németh/AP Photo

Vyhazují svá mláďata z podkroví výškových budov, zaplavují hlavní město a jeho okolí, nemají slitování ani soucit se svými příbuznými a opravdu milují, když je „všechno v ceně“ – a to je o ptácích. Jsou červené kachny (vědecky nazývané škváry) opravdu takové? Zoolog Tata Zarubina nám pomohl pochopit a zjistit podrobnosti o skutečné rusovlasé hrozbě pro naše město MOSLENTE. Podělila se o nejvíce šokující fakta o tomto ptákovi a také řekla, jak se chovat, pokud náhle narazíte na popáleniny v ulicích Moskvy.

Odkud pochází peří?

Podle legendy byly kdysi krásné a hrdé oharky přivezeny do Moskvy, aby ozdobily místní rybníky. Ale to není pravda. Ruddy kachna se stala kapitálem úplně obyčejným způsobem. První požáry k nám dorazily z moskevské zoo. Přesné datum, kdy se tam tento pták objevil, není známo. Do roku 1948 ošetřovatelé zastřihávali kachnám křídla, dokud se nerozhodli nechat některá kuřata létat. V roce 1956 tedy začaly mimo zoo hnízdit požáry, které se šířily do různých částí hlavního města. Tito ptáci položili základ pro populaci červených kachen v Moskvě.

All inclusive, nebo all inclusive

Do roku 2016 přestal být zlobr vzácným druhem. Od roku 2005 se jeho populace ztrojnásobila – nejprve jich bylo kolem čtyř set, nyní jich je více než 1100. V zimě téměř žádný ze zástupců tohoto druhu nelétá na jih, do zoo se vrací s velkým potěšením, protože tam je vše inkluzivní!

© Kristine Papyan / MOSLENTA

„Sami se do zoo vracejí každou zimu, jsou tam speciální bezledové nádrže, aby naše kachny mohly plavat a krmit se v pro ně pohodlných podmínkách. Dokonce na ně ve velkých mrazech dávají seno, aby se zahřály. Jedním slovem – hýčkají a hýčkají. Do zimy se všechny rybníky zbarví do červena – tmy,“ říká Zarubina.

Vzhledem k tomu, že spálené ohně neodlétají a žijí výhradně s jejich moskevskou populací, ornitologové naznačují, že se v hlavním městě usadili a vyvinuli unikátní ptáci. A možná se v blízké budoucnosti budou výrazně lišit od ostatních zástupců svého druhu v Rusku.

Jaro je obdobím vzestupů a pádů

Na jaře opouštějí samice srdcovky své partnery, aby „hlídaly“ rybník, zatímco samy odlétají hnízdit. Kladou vajíčka na půdách obytných budov umístěných v blízkosti jejich bezprostředního bydliště. Vzdálenost obvykle není větší než 2-3 km, aby se samice s odrostlým potomkem mohla vrátit do nádrže. Zatímco potomstvo vyrůstá, samec nejen hlídá území, ale také pravidelně létá, aby pomohl svému společníkovi. „Dlouhá léta jsem sledoval pár, který se uhnízdil na půdě domu vedle Obrazcovova divadla. Když se mláďata vylíhla, máma a táta je vzali pěšky k jezírku v Catherine Park. Samice inkubuje vajíčka asi měsíc, a když se mláďata vylíhnou, seskočí z podkroví. Jsou to takové lehké chmýří, že se jim nic nestane. Jeden z rodičů je volá dolů, druhý zůstává nahoře, aby celý proces sledoval.“

ČTĚTE VÍCE
Kde mohu koupit semena Achimenes?

Klid, klidný!

Podle našeho partnera se často vyskytují případy, kdy se kuřata dostanou do různých problémů, například propadnou mřížemi do dešťové vpusti. Soucitní obyvatelé okolních domů, kteří se bojí o mláďata, je narychlo vytahují z poklopu a poté se je snaží umístit do zoo. Kupodivu je to to nejhorší (po snězení), co se těmto prckům může stát!

Ruský název – oheň, červená kachna
Latinský název – Tadorna ferruginea
anglické jméno -Ruddy shelduck
Četa – Anseriformes
Rodina – Kachna (Anatidae)
Kmen – mleté ​​kachny nebo poloviční husy (Tadornini)
Rod – Přístřešky (Tadorna)

Na rybnících moskevské zoo se můžete setkat i s dalšími zástupci tohoto rodu – šelmou (Tadorna tadorna) a jihoafrickou (Tadorna cana).

Stav ochrany druhu

V Červené knize IUCN byl sardince přidělen status „nejméně znepokojené“ – „stav druhu nevyvolává obavy“. Ogar má široký rozsah a populace druhu se odhaduje na 170–220 tisíc ptáků.
V Rusku je severní periferie výběhu zlobra, takže na některých místech je vzácný a je uveden v regionálních červených knihách – Belgorod, Penza, Voroněž, Tambov, Saratov, Uljanovsk, Čeljabinsk, Kurgan, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Amurské oblasti, Židovský autonomní Okrug, Altaj, Krasnodar, Krasnojarsk, území Chabarovsk, republiky Baškortostán, Udmurtia, příloha Červené knihy Volgogradské oblasti (druhy, které jsou předmětem sledování). Ogar se doporučuje zařadit do přílohy (druhy, které vyžadují zvláštní pozornost svému stavu v přirozeném prostředí) k Červené knize Republiky Khakassia. Ogar je zařazen na seznam vzácných obratlovců Dálného východu, jakož i na přílohy dvoustranných úmluv o ochraně stěhovavých ptáků, které Rusko uzavřelo s Japonskem, Korejskou republikou, KLDR a Indií.
Ogar není uveden v červených knihách Rostovské oblasti a Altajské republiky, ale lov této kachny je zde zakázán.
Ogary jsou zahrnuty do seznamu pernaté zvěře v Kalmycké republice, na území Stavropol, v regionech Astrachaň, Orenburg a Chita.

Pohled a osoba

Merlík je druh vodního ptactva a na některých místech se jeho stavy snížily lovem a pytláctvím.
Lidé však doutnání neovlivňovali jen přímo (kořistí ptáků), ale i nepřímo. Například ve stepních oblastech se počet střepů snížil po vyhubení svišťů stepních, v jejichž norách střepy hnízdí. Z Červené knihy Voroněžské oblasti: „V 20. století byl tento druh běžný ve stepích Voroněžské provincie. Vzhledem k hospodářskému rozvoji území a ničení svišťů požár do poloviny 100. století zanikl. Restaurování začalo v r v souvislosti s přesídlením a nárůstem počtu svišťů. Na konci 150. století v regionu hnízdilo přibližně XNUMX párů. V současné době je celkový počet hnízdících ptáků minimálně XNUMX–XNUMX párů.“
V biosférické rezervaci (Ukrajina, Chersonská oblast) byla úspěšně obnovena populace sardinek: byla vybudována umělá hnízda, na rybnících byl rozbit led, aby měli ptáci neustálý přístup k vodě, byli krmeni, pěstouni byli využíváni k odchovu kuřat – další střepy, stejně jako kachny pižmové (Cairina moschata) a kachny divoké.
Mezi buddhisty střední a východní Asie je Ogar posvátným ptákem, který ptákům poskytuje ochranu. Hrozba tam může pocházet z narušení stanovišť (orba, zástavba, nadměrné spásání atd.).

ČTĚTE VÍCE
Jak se nazývá odrůda malých hrušek?

Внешний вид

Ogari jsou velké kachny, vážící 1-1,5 kg, vysocí na nohy a s poměrně dlouhým krkem – dalo by se říci, spíše husí než kachním. Zemní kachny dobře chodí a běhají po souši, okusují trávu, tvoří trvalé páry a společně vychovávají mláďata – to je přibližuje husám (zatímco kachny říční a potápěčské se živí vodou a hlavně potravou pro zvířata, na zemi se nemotorně převalují – „kachní chůze “, netvoří trvalé páry, ale kuřata inkubuje a vodí jedna samice).

Mnoho návštěvníků zoo po spatření ptáků spěchá, aby jim říkali mandarinky, ale ta druhá vypadá úplně jinak a byla pojmenována po čínských představitelích, mandarinkách, kteří byli známí svými barevnými oděvy. Popelka pravděpodobně dostala své jméno pro svou planoucí barvu se spáleninami na břiše a uhlově černým ocasem (srovnej „hořet“, „popelka“). Jeho latinské druhové epiteton ferruginea také odkazuje na ptačí rufous („rezavé“) zbarvení. Název celého rodu Tadorna pochází z keltského “tadorne”, což znamená “strakatý vodní ptactvo” – nebo “strakatý” (tj. šelda). Anglické „sheld duck“ se objevilo později (kolem roku 1700) a má stejný význam. V Indii se oharek nazývá „kachna bráhmanská“ () a v Mongolsku – () pro podobnost barvy škváry s barvou oblečení lamů.

Sedící petarda vypadá, jako by měla černý ocas, zobák a tlapky. Hlava samice je obvykle světlejší a s bílými tvářemi, zatímco samec má na krku nápadný tenký černý prsten. Křídla spáleniny jsou však vícebarevná: konce a okraje jsou černé (letová pera), zadní část křídla je nahoře zelená (letová pera druhého řádu, tvoří „zrcadlo“ na složeném křídle) , střed křídla nahoře a dole je bílý (krycí peří). Ale když je křídlo složené, je vidět pouze zrcátko s kovovým nádechem a černé konce křídel splývají s ocasem.
Malá kuřátka schardů jsou úplně jiná než jejich rodiče – jsou to chmýří kuličky.

Pegari

Někdy tvoří oharek pár s blízce příbuzným druhem – šelmou. Jejich kříženci vypadají spíše jako oharky, ale jsou pestřejší. Ornitologové láskyplně označují jako „špíly“, tito kříženci jsou plodní.
Jsou známy případy hybridizace střečků s kapskými (šedohlavými) střepy (Tadorna cana).

Rozšíření a stanoviště

Ogar je rozšířen ve stepních a pouštních oblastech Eurasie, od oblasti Černého moře a Anatolského poloostrova na západě až po oblast Amur na východě. S nástupem chladného počasí odcházejí ohně žijící v severní části jejich areálu na zimu do Asie, Indie nebo Afriky (podél Nilu). V jiných, teplejších částech svého výskytu, sardinky vedou kočovný způsob života, létají z oblastí sucha do chráněných vodních ploch. Na horním toku Nilu a v Africe žijí ohně celoročně; Stálá ohniska požárů jsou také na Blízkém východě (na jihu Turecka, na jihu Kaspického moře, mezi řekami Tigris a Eufrat) a ve střední Asii (mezi a). Popáleniny se vyskytují i ​​v horách, v Himalájích byly pozorovány kachny červené nad 5000 m.
Popáleniny žijí ve velkých řekách a jezerech, včetně brakických a slaných, ale jsou méně vázány na vodu než jiné kachny, například jejich příbuzní, shelducki. Ve stepích se požáry drží na plochách s nízkou trávou a vyhýbají se místům s vysokou hustou trávou a břehům s hustými houštinami – ve vysoké trávě je obtížnější se pohybovat a dravci nejsou vidět.
Vodní plochy se často používají spíše jako útočiště před suchozemskými predátory než jako jídelní prostory. Například sardinky obývají jezera v horských stepích, kde se jiné kachny nezdržují: bez pobřežních houštin, kde by se mohly schovat, s oblázkovým dnem a malým množstvím živočišné potravy.

ČTĚTE VÍCE
Kdy chodí včely na zimu spát?

Stravování a krmení

Ogarové se živí vodou i na souši. Ve vodě se buď obracejí dnem vzhůru jako červené plováky, nebo „žvýkají vodu“ na hladině, cedí zobáky drobné korýše a jiné bezobratlé nebo okusují vodní rostliny. Popáleniny se živí v mělké vodě: plavou dobře, ale špatně se potápějí, s obtížemi se zcela ponoří a voda je okamžitě vytlačí na povrch.
Na souši se pasou ohně jako husy. Ve stravě spálenin často převládá rostlinná strava, ale poměr rostlinné a živočišné potravy závisí jak na roční době, tak na regionu. Na jaře vytrhávají požáry na loukách a polích sazenice trav, v suchých stepích a pouštích se klíčky slaniny stávají potravou. Na konci léta a podzimu ohně vyzvedávají semena rostlin ze země a často navštěvují zimní pole. V létě, kdy tráva hrubne a vysychá, se ohně mění na krmivo pro zvířata. Loví malá zvířata (včetně hmyzu, červů, vodních korýšů, měkkýšů a dalších bezobratlých, pulců, malých žab a ryb) ve vodě i na souši. Ve stepi hrají velkou roli kobylky (skupina sarančat), které ohně sbírají ráno, než se hmyz ohřeje a je v omámení.

Активность

Veverky jsou obvykle popisovány jako převážně noční druhy (které ve stepi a poušti také pomáhají uniknout dennímu horku), nicméně moskevské požáry jsou aktivní i ve dne, zvláště když se jedná o mláďata. Vrchol aktivity nastává v pozdních odpoledních hodinách.

Vocalization

Ogarové jsou hluční ptáci. Obvykle jsou jejich zvučné výkřiky přenášeny jako zvonivý a smutný zvuk. Za letu jsou výkřiky hlasitější a drsnější. Na Zemi, po obvyklém víceslabičném, můžete slyšet koncovku „fruuu“ (jako nízké tóny flétny na frulyato). Samec, bránící území, syčí na nezvané hosty, samice to dělá méně často.

Chování a sociální organizace

Mimo období rozmnožování, na zimovištích, se mohou šelci tvořit významné koncentrace – v této době se klidně vztahují k sousedství jak příbuzných, tak jiných ptáků. Na rybnících zoo se v zimě hromadí několik stovek ptáků a v posledních letech více než tisíc (všechno, co je v Moskvě), takže polyny a led kolem vypadají oranžově. Sousedí se stovkami kachny divoké, která se do zoo shromažďuje na zimu z města, a také s mnoha dalšími vodními ptáky – labutěmi, husami, kachnami.

V přirozených zimovištích koexistují také různé druhy vodního ptactva a shluky střepů dosahují působivých velikostí – v Nepálu byla zaznamenána zimující hejna čítající 4 000 ptáků a v Turecku až 10 000 střepů.
V období hnízdění jsou požáry územní, přičemž samec je aktivnější.

ČTĚTE VÍCE
Co má a nemá rád Zamioculcas?

Reprodukce a vývoj

S blížícím se jarem jsou všichni obyvatelé našich rybníků nadšení. Ogaris křičí, létají v kruzích nad zoo a sedí všude – dřímají na kamenech ve voliéře u lachtana, okusují rašící trávu u pakoňů a na Africké louce, občas si sednou k dravcům jako gepardi.

Páry si rozdělují území, pronásledují sousedy všeho druhu, samci jsou obzvláště horliví. Samec a samice z páru na sebe kývají: střídavě natahují krky svisle nahoru a pak je spouštějí dolů. Při této činnosti je můžete vidět jak na vodě, tak na břehu, začínají se „sprchovat“ brzy – ještě na ledu. Biologové v přírodě pozorovali párové hry doutnajících ohňů: „samci, stoupající do velké výšky, se řítí dolů po šikmé linii; Speciálním způsobem složená křídla vydávají charakteristický pískavý zvuk. Poté, co pták uletí určitou vzdálenost, náhle změní směr a znovu složí křídla a pokračuje v pádu. Takové obraty lze několikrát opakovat, dokud samec nedosáhne na zem, kde si sedne se svou družkou. Na zemi samec dlouho chodí na natažených nohách, nyní snižuje a nyní zvedá hlavu. Občas se zdá, že si se samicí vymění místo – natažený samec ztuhne na jednom místě a samice začne vzrušeně křičet, otvírá zobák a sklání hlavu k zemi.“

V přírodě hnízdí šelci buď v cizích norách (opuštěných jejich majiteli – liškami, jezevci, svišti), nebo ve skalních štěrbinách u horských jezer, ve výklencích břehů řek, v písčitých březích se někdy sami vyhrabávají a prohlubují přirozené trhliny. Někdy okupují dutiny stromů, půdy domů a opuštěná hnízda jiných ptáků (v Mongolsku hnízdí v hnízdech káňat hnědáci). V hnízdě je podestýlka hadrů (stará tráva, tenké větvičky), peří a prachové peří. Hnízdo se často nachází ve značné vzdálenosti od nádrže. Snášení vajec probíhá v dubnu – květnu, inkubace trvá 27-30 dní. Ve snůšce až 10-12 vajec, někdy i více.

Samice inkubuje, ale samec je poblíž. Samice snáší 1 vejce denně, takže samotné kladení vajíček trvá asi dva týdny i déle. Samice se začíná těsně inkubovat při snesení posledního vejce a všechna mláďata se líhnou současně.

Novorozená mláďata váží pouze 40-45 gramů, ale mají dlouhé a silné nohy s patrnými drápy. Máma letí z hnízda a volá mláďata. Pokud je hnízdo vysoko, pak jeleni jednoduše svažují dolů, roztahují svá malá načechraná křídla a jejich nízká hmotnost jim umožňuje bezbolestně přistát. Mláďata jsou okamžitě schopna běhu poměrně rychle a dlouho. Cesta od hnízda k nádrži někdy trvá několik kilometrů.

Když jsou v nebezpečí, kuřata se rozptýlí a schovávají se. Mezi kameny je barva dobrá kamufláž. S přibývajícím věkem se u kuřat vyvine červené peří, bílé prachové peří vybledne, postupně se objeví dospělá barva a ve věku dvou měsíců se mláďata spálí ke křídlu.
Dospělí ptáci začnou po vylíhnutí kuřat aktivně línat, někdy se ztrátou schopnosti létat. V této době se obrovské vodní plochy stávají útočištěm nelétavých spálenin a jejich kuřat.

Životnost

Očekávaná délka života v zajetí je až 20–25 let, v přírodě bývá 8–9 let.

Příběh života v zoo

Jasné, jako pomeranč, kachny se již dlouho staly známými obyvateli mnoha vodních ploch v Moskvě. Tito stepní hosté se zde však usadili poměrně nedávno: v roce 2016 uplynulo 50 let od prvního hnízdění střečků v Moskvě mimo zoo.

ČTĚTE VÍCE
Jaký lak zvolit na OSB?

V zoo se objevili ještě dříve a v roce 1948 přestali stříhat křídla a na rybnících se objevily poletující popáleniny. V zoo přivedli na svět potomstvo, létali mimo její hranice, ale poprvé zahnízdili mimo zoo až v roce 1956. Od té doby se jejich počet pomalu zvyšoval, do konce 100. století dosáhl 15 kusů a po dalších 1000 let – přesáhl 2016. V lednu 1127 ornitologové napočítali Na rybnících zoo je již XNUMX ptáků! Většina sardinek se chystá strávit zimu ve své „malé domovině“ – v zoologické zahradě, takže naše jezírka jsou v zimě barevně natřena.

V Moskvě hnízdí petardy na půdách. Vylíhlá mláďata jednoduše seskočí a rodiče je dovedou k rybníkům, které někdy urazí i několik kilometrů. Ogarové raději odchovávají svá mláďata na stejných, již vyzkoušených rybnících. Konkurence o území je proto velmi vysoká. Zatímco samice sedí na hnízdě, samec hlídá rybník a odhání kachny divoké a jiné ptactvo. Když rodiče přivedou své potomstvo do rybníka, obrana se ještě zpřísní. Samice tráví více času vedle mláďat a samec kolem nich vytváří hranici a nikoho dovnitř nepouští. Majitel teritoria mlátí pomaloučké a neopatrné ty křídly, štípne je a strká pod vodu, přičemž křídlo chytí zobákem.

Někdy můžete vidět pár spálenin s velkou skupinou kuřat – někdy jich je více než 20! Nejde ale vůbec o rekordní snůšku (samice mají až 12–14 vajec), ale o výsledek srůstu mláďat. V průběhu mnoha let pozorování vědci zjistili, že páry s mláďaty přijímají mláďata jiných lidí. To se často stává, i když jsou cizí kuřata již jasně odlišitelná od svých. Když pár přivede kuřata k rušnému rybníku, „majitelé“ vyženou zesnulé rodiče a kuřata mohou zůstat a připojit se k jiným kuřatům.

Na jaře se sardinky rozptýlí po celém městě, aby zahnízdily, a v jezírkách zoo je červených ubylo. Na konci jara se vracejí ti, kteří nemohli odchovat mláďata ve městě. A na konci léta se v zoo začínají scházet všichni ostatní – úspěšní rodiče i mladí ohniví, již se neliší od dospělých.
Pokud ve městě spatříte sardinky s kuřaty, pak za žádných okolností mláďata nevyzvedávejte a přiveďte je do zoo! Nejlepší péči o kuřátka mají jejich rodiče! Ale můžete pomoci hasičově rodině tím, že je budete vést, aniž byste se dostali příliš blízko: odhánět psy, kočky, vrány, pomáhat jim přejít silnici.
Od roku 2003 začala zoo označovat sardinky zelenými kroužky s bílými čísly. Díky tomu jsme se mohli dozvědět mnoho zajímavých faktů ze života těchto bystrých ptáčků.

Při studiu popálenin může pomoci kdokoli: zprávy o moskevských popáleninách – s kroužky nebo bez nich, kdekoli v Moskvě a kdykoli během roku – lze zasílat na adresu: Katedra zoologie obratlovců, Fakulta biologie Moskevské státní univerzity, Moskva, 119234, tadorna@mail.ru Popovkina Anastasia Borisovna pracovní skupina pro Anseriformes severní Eurasie).

Další příběhy ze života sardinek v naší zoo a v Moskvě najdete zde.